In aanloop naar de Vierdaagsefeesten vraagt 3voor12 Gelderland enkele bekende Nijmeegse cultuurders naar hun (muzikale) tips. Wie moeten we zeker checken in de week van 15 t/m 21 juli? In de eerste aflevering Marjolein Hordijk van Bibliotheek Gelderland Zuid.

De meesten kennen Marjolein van de Nijmeegse locatie van Bibliotheek Gelderland Zuid. Daar organiseert ze culturele en literaire programma's voor het Huis van de Letters: denk aan Night at the Library (i.s.m. nachtburgemeester Angela Verkuijlen) en Stoere Mannen, Sterke Verhalen (met Kids 'n' Billies). Daarnaast mag ze de woordkunstenaars van Mensen Zeggen Dingen welkom heten in de bieb en zette ze het afgelopen jaar een avond neer met de Amsterdamse vmbo-docent Engels, columnist en auteur Meester Bart. Verder staat ze regelmatig namens de bibliotheek op festivals. In haar vrije tijd wisselt ze literaire evenementen af met bandjes kijken in Doornroosje, Merleyn en De Onderbroek. 

Organiseer je zelf iets tijdens de Vierdaagsefeesten?

"De bibliotheek heeft die week een vol programma. Zelf ben ik betrokken bij een Stoere Mannen, Sterke Verhalen-editie met Herman Brusselmans zaterdag 15 juli om half acht op Festival op ’t Eiland. Verder organiseren we drie middagen met Schrijvers in de Stevenskerk: zondag 16 juli met Özcan Akyol, maandag 17 juli met René ten Bos en dinsdagmiddag 18 juli komt A.L. Snijders langs. Ik kijk vooral uit naar Snijders, ik geniet ervan hoe hij zijn Zeer Korte Verhalen vertelt. Let maar eens op zijn wenkbrauwen: die praten mee!""

De tips van Marjolein

Tip 1: De psychedelische bluesrock met een vuig randje van het Twentse Fratsen

"Daar ben ik zeker te vinden. Ik ben opgegroeid met Fratsen, hun muziek is verweven met mijn leven. Buiten het feit dat het gewoon hele goede muziek is, is het zo knap dat teksten die meer dan twintig jaar oud zijn, nu actueler zijn dan ooit. Ook hun nieuwe nummers slaan de spijker weer op zijn kop."

Wie: Fratsen
Wanneer: donderdag 20 juli, 23.00
Waar: Festival op 't Eiland

Tip 2: De opruiende Britse post-punk van IDLES

"Ik kan na een lange week werken wel een extra dosis energie gebruiken en ik verwacht dat IDLES daar wel voor kan zorgen. Het is prettige lompe punk in de Britse traditie. Ik ben heel erg benieuwd!"

Wie: IDLES
Wanneer: vrijdag 21 juli, 22.15
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Tip 3: Een bruisende bluesroots mix van The Ragtime Rumours uit Limburg

"Ik ga op De Kaaij ook zeker nog wat fijne deuntjes mee pikken. Woensdag staan daar The Ragtime Rumours. Ik heb een ontzettend zwak voor dit soort ragtime-bandjes die ook gewoon heel goed akoestisch kunnen spelen. Op vrijdag werkt De Kaaij trouwens samen met Billy in Bottendaal, dat kan ook niet anders dan leuk worden."

Wie: The Ragtime Rumours
Wanneer: woensdag 19 juli, 21.30
Waar: De Kaaij

En na de zomer?

"Op dit moment ben ik samen met Wintertuin, Mensen Zeggen Dingen en een jongerenredactie druk met ‘Buiten Zinnen’: een nieuw literair festival voor en door jongeren, dat in oktober plaats zal vinden."

Bekijk het dossier van de Vierdaagsefeesten 2017 en blijf op de hoogte van tips, interviews, foto's, recensies en andere artikelen.