#4df17: de muziektips van Maarten Wagemakers #4df17: de muziektips van Maarten Wagemakers

"Een fanatiek muziekliefhebber vragen zich te beperken tot slechts drie tips is vrij kwaadaardig"

, Robin Oostrum

In aanloop naar de Vierdaagsefeesten vraagt 3voor12 Gelderland enkele bekende Nijmeegse cultuurders naar hun (muzikale) tips. Wie moeten we zeker checken in de week van 15 t/m 21 juli? In deze laatste aflevering Maarten Wagemakers, koning van de Indie Disco.

Maarten kennen we vooral als plaatjesdraaier: al acht jaar is hij de dj achter de Indie Disco-avonden in Merleyn. Of anders - in zijn eigen woorden - als "muziekverslaafd meubilair bij menig concert in de regio". Daarvoor was Maarten lang actief als nieuws- en vrijwilligerscoördinator voor 3voor12 Gelderland, in de tijd dat we nog 3voor12/Arnhem-Nijmegen heetten. "Dat waren de dagen dat ik zelf die Vierdaagsetips mocht lospeuteren bij mensen uit de culturele sector." 

Op welke locatie ben je het vaakst te vinden?

"Traditiegetrouw blijft dat toch het Valkhofpark. Hoewel er de laatste jaren wel steeds meer muzikale safezones bijgekomen zijn (o.a. de Kaaij, Otis Park, LUX, Ramblas, Festival op ’t Eiland hebben erg leuke dingen staan), blijft de scherpe programmering van het Valkhof Festival me het meeste aanspreken. De lijst met bandjes die ik daar door de jaren heen heb leren ontdekken/waarderen is nog altijd gestaag aan het groeien…"

De tips van Maarten

"Een fanatiek muziekliefhebber vragen zich te beperken tot slechts drie tips is vrij kwaadaardig; mogen het er ook drie per dag zijn? Maar ik zal me gedragen en maar heel af en toe valsspelen (of eigenlijk constant)."

Tip 1: De garagerockzaterdag op het Valkhof

"Op zaterdag heb je in het Valkhofpark een erg smakelijke serie garage/indierock, waarvan praktisch elk van de namen een tip waard is. De overstuurde garagerock/psychrock van Meatbodies bijvoorbeeld. Of de bijna constant imploderende puinzooi van The Moonlandingz, een hobbyproject voor Fat White Family-leden die hun eigen band nog niet excentriek genoeg vonden. En dan heb je buiten het Valkhofpark ook nog Roos van Nijmegen-winnaar Louwie diezelfde avond op het Ramblas-podium. Woof! Wat een weelde."

Wie: Meatbodies
Wanneer: zaterdag 15 juli, 20.30
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Wie: The Moonlandingz
Wanneer: zaterdag 15 juli, 22.00
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Tip 2: De onvergelijkbare Anna Meredith en haar band

"In de categorie bijzonder: Anna Meredith en haar band, maandag op het Valkhof Festival. Op de een of andere manier weten ze electro-getinte popmuziek en het minimalisme van Glass en Reich aan elkaar te rijgen met een soort kamermuziek-bezetting, vooropgesteld dat je daarbij ruimte inbouwt voor een tuba-speler. Vorig jaar al bijzonder goed op Lowlands, dit jaar zeker de moeite van het bekijken en beluisteren waard."

Wie: Anna Meredith
Wanneer: maandag 17 juli, 23.30
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Tip 3: Dansen op alle side-projects van de onvermijdelijke Nic Mauskovic

"En dan is er die week nog een hele kliek rond bandleden van Jacco Gardner/Eerie Wanda/Jungle By Night die zich dit jaar als een virus over festivalminnend Nederland aan het verspreiden zijn met immens leuke projecten. Drummer Nic Mauskovic staat bijvoorbeeld maar liefst drie keer op het Valkhof Festival met telkens andere maatjes uit die club: de Turkse psych van Altin Gün, de tropische beats van Bruxas en de feestelijke cumbia/afrobeat van The Mauskovic Dance Band. De cratediggende wereldmuziek-fetisjisten onder ons kunnen gilletjes van plezier slaken bij hun obscure cover-keuzes, terwijl elk van deze projecten ook zonder die voorkennis gewoon ontzettend dansbaar is. Oh, en Marina Tadic van Eerie Wanda staat zelf ook nog solo in de stad die week (zondagavond acht uur bij Lux), dus je mag al haast van een (weliswaar uiterst welkome) invasie gaan spreken."

Wie: Altin Gün
Wanneer: maandag 17 juli, 22.45
Waar: Valkhof Festival, Boog-podium

Wie: Bruxas
Wanneer: dinsdag 18 juli, 20.45
Waar: Valkhof Festival, Boog-podium

Wie: The Mauskovic Dance Band
Wanneer: donderdag 20 juli, 21.00
Waar: Valkhof Festival, Boog-podium

Sta je zelf ook nog op het programma?

"Op dinsdag de 15e is er een Indie Disco in Merleyn! Dan combineer ik weer de nieuwste (en hopelijk leukste) nieuwe indieplaatjes met het beste dat de muziekgeschiedenis te bieden heeft. Verder ben ik ook nog woensdag 19-7 in de Tuin van het Valkhof Festival te bewonderen, al blijven de indie-plaatjes dan grotendeels thuis. Dan trek ik m’n collectie exotische wereldmuziek, demente garagerock, voodoo rock-’n-roll-ritmes en proto-punk uit de kast voor een eclectische set."

Eerder verschenen al tips van o.a. Alba Otten Hernández (Smkmrkt), Rosalie Thomassen (De Kaaij) en Marjolein Hordijk (Bibliotheek Gelderland Zuid). Bekijk het dossier van de Vierdaagsefeesten 2017 en blijf op de hoogte van tips, interviews, foto's, recensies en andere artikelen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland