De Arnhemse band Of Stone and Fire heeft in het derde weekend van mei het Arnhemse podium Brigant tot haar beschikking voor de opnames van de tweede ep, vooralsnog getiteld 'I <3 Disco'. Terwijl buiten de zon fel brandt op het witte pand, werkt de band binnen in het schemerdonker aan de instrumentale live-opnamen, waar vervolgens de zang - eveneens in een enkele take - overheen wordt gelegd. Of Stone and Fire bestaat uit Martin Ouboter (29, zang en gitaar), Douwe Zwiers (22, bas, toetsen) en Daniel Schilling (27, drums). In gesprek met drie enthousiaste muziek-musketiers.

Hoe is Of Stone and Fire ontstaan?

Daniel Schilling (DS): "OSaF startte in 2009 met de vervanging van de drummer van de hardcore punkband Deckard. De toenmalige drummer van deze band werd, zonder dat hij het zelf wist, uit de band getrapt. Ik verving hem. Deze drummer bleek Martin te zijn… Na een maand of drie ben ik in NDY (Not Dead Yet) gestapt."
Martin Ouboter (MO) licht toe: "Dat was eigenlijk een prototype rockband. We wilden grunge maken, maar alles kwam er net even te liefjes uit…"
DS: "Daar kwamen we bij elkaar en kwam de gedeelde bandgeschiedenis van Deckard aan het licht."
Douwe Zwiers (DZ): "Ik zat voorheen in een geflopt en naamloos indierockbandje. Bram Derksen (o.a. Achterdochtig en New Best Friend) stelde mij tijdens een bandjesavond in The Stage voor aan Martin en Daniël en kort daarop werd ik aangesteld als de nieuwe bassist van de band."
DS: "Inmiddels is Douwe het meest bepalend voor onze band. Dat komt deels door zijn nieuwe invloeden op ons bandgeluid, maar vooral ook omdat hij de productie verzorgt."

In welk muzikaal hokje zou je de band willen plaatsen?

MO: "Dat is een lastige. De ene keer neigt het naar progressieve stoner, dan is het weer bluesy hardrock. Progressieve grunge is het ook al eens genoemd. We plakken er zelf geen etiket op."

Hebben jullie een speciale band met Brigant?

MO: "Of Stone and Fire heeft Brigant min of meer als thuisbasis. Douwe werkt hier als geluidstechnicus en twee van de hoogtepunten van onze band vonden hier plaats. De eerste was de release van onze eerste ep Matches and Gas Leaks op 11 maart 2016. Het was een volle bak, we hadden vette visuals en er speelden blazers mee." Met een gelukzalige glimlach: "Echt fucking vet!"
DS: "Een tweede hoogtepunt in Brigant was het festival Klankfest. Hiervoor hebben we zelf de bands uitgezocht, Thee Hämmer, The Heat, Black Bottle Riot en Raw Flowers. Dat was wel het vetste rockfeestje sinds tijden."

Op dit moment werken jullie aan een nieuwe ep. Wat heb je geleerd van de opnames van de eerste plaat?

DZ: "Bij de eerste was het proces enorm lang, daar zaten soms maanden tussen de verschillende stappen. Dat werkt niet fijn en zo raak je het juiste gevoel en je energie ook kwijt."
MO: "De release was exact een jaar na de eerste opnamen."
DS: "Aanvankelijk hadden we tien nummers gemixt, waarvan we er vervolgens toch vier hebben geschrapt."
MO: "Eigenlijk hadden we toen geen idee waar we mee bezig waren…"

Vertel eens over de nieuwe aanpak.

DZ: "Deze keer nemen we de nummers live op in plaats van met losse sporen. Je bent dan samen, tegelijk bezig én het geluid komt al dichterbij het geluid zoals het live gaat worden. Een ander verschil is dat we dit keer een clicktrack gebruikt hebben om de nummers strak op te nemen. We zweven er nog steeds wel overheen en spelen niet exact op de tel; het moet leven en grooven."
MO: "Verder hebben we deze keer veel beter materiaal dan de vorige keer. We hebben er bewust voor gekozen om slechts twee nummers op te nemen, kwaliteit boven kwantiteit."
DZ: "Het is ook een strategische keuze om losse singles uit te brengen, liefst met elk een eigen video. Het voordeel is dat je regelmatig met iets nieuws naar buiten kunt treden."
MO: "Als een album na een tijdje is uitgewerkt, valt er een lange stilte. Daarbij is het telkens een hele bevalling. Voorlopig gaan we dus voor de singles. De nummers op deze ep heten Mental breakdown en I <3 Disco. De ep krijgt waarschijnlijk de titel van het tweede nummer. Of de ep digitaal of op vinyl uitkomt, is nog niet duidelijk, dat wordt uiteindelijk natuurlijk vooral een simpele geldkwestie…"

Is er een vast bandlid dat de teksten schrijft?

MO: "Ik schrijf de teksten. Doorgaans doe ik dat ‘fonetisch’ over de muziek heen. De muziek is dan de basis en de tekst krijgt vervolgens meer en meer vorm. Ik kan in een nummer meerdere thema’s aanstippen zonder meteen een conclusie te bereiken. In de teksten zitten veel dingen die wij grappig vinden en de nummers gaan over uiteenlopende dingen. Van onze brede muzieksmaak tot lekker over de top 'fucked up' zijn en dat helemaal prima vinden. Ons devies: omarm je innerlijke gekte!"

DIY

DZ: "De opnames doen we goeddeels met geleend materiaal; de 18” floor tom van Shaking Godspeed, een oud bekken van The Heat, microfoons van Koos’ Roadservice en de zaal en het geluidssysteem van Brigant."
MO: "Het is schitterend dat we het op deze manier en met hulp van goede vrienden kunnen doen. Een ep opnemen voor twee kratten bier!"

3voor12 Gelderland treft de band nog eens in de week dat de ep wereldkundig wordt gemaakt. De repetitieruimte van de band is gelegen op een industrieterrein bij de Rijn. Uit een openstaand raam van de repetitieruimte knalt het geluid van drums en gitaren naar buiten. Daniel Schilling komt me tegemoet en we nemen plaats in de keuken van het pand waar drie bankstellen en twee oude stereo’s staan.

Wat zijn de ontwikkelingen sinds we elkaar afgelopen mei spraken?

Martin Ouboter zit bezweet op de bank nadat de band uren in de hete repetitieruimte heeft gespeeld. “We zijn door de voorrondes van de Nijmeegse bandwedstrijd Kaf en Koren gekomen, maar in de finale moesten we het afleggen tegen de lokale bands. We hebben wel fans gemaakt. Het Nijmeegse Supersoakers heeft terecht gewonnen en dat is ze absoluut gegund. "

"We hebben samen heel veel geschreven. We communiceren onderling ook steeds beter, waardoor we dat nu ook samen kunnen doen. Tot voor kort deed ik dat namelijk alleen. Het opnameproces rond de nieuwe ep heeft daar zeker bij geholpen. Parallel heeft Douwe de nummers afgemixt. Ze zijn gemastered door Het Lab en een uurtje geleden hebben we de definitieve master binnen gekregen. Yeah!"

Samen met de drie heren van OSAF beluistert 3voor12 Gelderland deze master, waarbij de kopjes trots op en neer bewegen. Op het eerste gehoor is er wat betreft productie en nummers een serieuze stap gezet sinds het debuut.

Deze ep met de twee nieuwe nummers wordt binnenkort de wereld ingeslingerd?

DS, enthousiast: "Jazeker, in de eerste week van september gaan we het online uitrollen via Soundcloud, Spotify, Deezer, iTunes en andere diensten."

Is er ook een videoclip opgenomen?

MO: "Aan de video bij het nummer Mental Breakdown wordt gewerkt door Kimon Sakellaris. Hij heeft volledig de vrije hand gekregen. Wanneer het klaar is en wat het wordt, blijft ook voor ons een verrassing!"

Komt er een releaseparty?

DZ: "Een releaseparty doen we niet officieel, dat gaat gewoon samen met een van de shows. Mogelijk doen we iets leuks met de video, maar eigenlijk werken we nu alweer hard aan nieuw materiaal en nieuwe ideeën…"

Tot slot, hoe ziet de komende periode eruit?

MO: "We werken op dit moment aan een kleine tour met de Aaltense band Relffoxes. Wij helpen hen om in de regio Arnhem te spelen en zij hebben een netwerk in de Achterhoek. Ideaal."
DS: "Met de Engelse band Ritual King hebben we begin 2016 samengespeeld in The Stage. Ik was destijds een van de programmeurs en naast tweede band Diggeth zocht ik een derde band als opener." Lachend: "Daarbij kwam ik al gauw bij ons terecht. Net als met Relffoxes kunnen we elkaar vooruit helpen; via hen kunnen wij spelen in onder meer Bristol en Manchester en wij regelen optredens in Nederland. Via onze Facebookpagina houden we jullie op de hoogte én kun je natuurlijk zien waar we op de planken staan!"