Releaseshow Einfach Kurt: duidelijk vorderingen sinds debuut

Gastartiesten tillen de band naar een hoger niveau

Robin Hogenboom ,

Ongeveer tien maanden na het debuutalbum Moths komt muzikale duizendpoot Koert van Essen met zijn band Einfach Kurt alweer met het tweede album. De band gaf onlangs al aan dat Narcissism Blues op een heel andere manier tot stand is gekomen dan het debuut. Op 2 september werd de plaat gepresenteerd in Merleyn, in het bijzijn van bijna alle gastartiesten die meededen op het album. Hoe werd de plaat live ontvangen?

Het concert

Albumrelease Einfach Kurt, Merleyn, Nijmegen, 2 september 2016

De muziek

De vele gastartiesten zijn degenen die Narcissism Blues zo bijzonder maken. Hoewel Einfach Kurt, bestaande uit frontman Koert van Essen, contrabassist Jory de Kort en drummer Martijn Kruisselbrink, met hun debuut bewezen als trio prima uit de voeten te kunnen, zijn ze voor hun tweede plaat de samenwerking aangegaan met enkele andere lokale artiesten, zoals Rocco Ostermann (o.a. Shaking Godspeed en Donnerwetter) en Karlijn Wolsing (Bootleg Betty). Het resultaat is een gevarieerd album waarbij poprock, country en blues vloeiend in elkaar overlopen.

Plus

Support-act Rocco Ostermann bijt om 22.15 uur het spits af. De duistere openingsset leunt voornamelijk op covers als 'Redemption Day' (Sheryl Crow), 'Wayfaring Stranger' (Traditional), 'Hurt' (Nine Inch Nails) en 'Blackstar' en 'Ashes To Ashes' (David Bowie). En waarom ook niet, zijn stem leent zich er uitstekend voor. Het resultaat is een gevoelig, strak optreden dat de lat voor Einfach Kurt hoog legt.

Van spanning lijkt bij de bandleden geen enkel moment sprake. Hoewel Einfach Kurt een drietal is,  presenteren ze zich vanavond met een vierde bandlid. Die toevoeging geeft de muziek merkbaar een extra laag. Ze starten met 'gouwe ouwe' 'In Your Mind', maar natuurlijk draait het deze avond voornamelijk om het nieuwere werk.

'Bipolar Bear', 'Cut Me To The Bone' en 'I Hate Everyone' komen live bijzonder goed tot hun recht, mede dankzij de aanwezigheid van de gastartiesten. Maar ook zonder gasten vermaakt Einfach Kurt hun publiek prima: 'Narcissism Blues' en 'Extra Medium' laten horen dat de band duidelijk vorderingen heeft gemaakt sinds hun debuut. Het nummer 'Smoking', ook van hun eerste plaat, kan echter ook nog steeds rekenen op een enthousiaste respons.

Min

Hoewel de gastartiesten bij de nummers van Narcissism Blues van toegevoegde waarde zijn, wordt het oudere nummer 'There Was A Fire' juist chaotischer door het volle podium. Ook het continu op- en afgaan van artiesten geeft op sommige momenten een rommelige indruk. Dit had opgelost kunnen worden door Koert centraler op het podium te zetten: nu zit hij tijdens een groot deel van de show redelijk weggestopt aan de linkerkant van het podium. En gratis selfiesticks weggeven met je cd? Dat kan écht niet.

Het moment

Als Koert van Essen de 'Nijmeegse Nick Cave' aankondigt, springt een enthousiaste Stefan Kollee (o.a. The Naked Sweat Drips) het podium op. Samen zetten ze, onder begeleiding van een band in vorm, een fantastische versie van 'Cut Me To The Bone' neer. Het samenspel tussen de zangers deed bij vlagen zelfs denken aan The Last Shadow Puppets. Hopelijk gaan we deze samenwerking nog vaker zien.

Het publiek

Eén ding was vanavond al snel duidelijk: het publiek komt voor Einfach Kurt. Zo enthousiast als er gereageerd wordt op de hoofdact (enkele oudere nummers worden luidkeels meegezongen), zo weinig aandacht schenkt men aan Rocco Ostermann. Doodzonde, want ook hij heeft een belangrijk aandeel in deze geslaagde avond.

Het oordeel

Einfach Kurt presenteert Narcissism Blues vol vertrouwen. En terecht, want het tweede album komt ook live goed tot zijn recht. Hoewel het wel een uitdaging zal zijn om de nieuwe nummers zonder gastartiesten te spelen, is de band klaar voor een groter publiek.