Einfach Kurts Narcissism Blues snelle opvolger van debuutplaat

Frontman Koert van Essen: "Narcistisch? Ik heb natuurlijk wel een redelijk ego…"

Eric Veltink ,

3voor12 Gelderland heeft met het driemanschap van Einfach Kurt in het Arnhemse Park Sonsbeek afgesproken om te praten over hun tweede plaat, Narcissism Blues, die op 2 september wordt gepresenteerd in Merleyn Nijmegen. Een gesprek met couscoussalade, kippenpoten en bier in de schaduw met zanger Koert van Essen, drummer Martijn Kruisselbrink en bassist Jory de Kort over 'de moeilijke tweede.'

Jullie nieuwe plaat, Narcissism Blues, komt een klein jaar later uit dan jullie debuutplaat Moths. In hoeverre verschilt de totstandkoming van beide platen?

Koert van Essen (KvE): "Moths is grotendeels achteraf tot stand gekomen. De basis van de plaat zijn nummers die we al eerder hadden opgenomen en waar we ook videoclips bij gemaakt hebben. Uiteindelijk zijn daar vier of vijf nummers bijgekomen en samen werd dat Moths. Narcissism Blues is eigenlijk precies andersom gemaakt; deze plaat hebben we eerst helemaal opgenomen en nu gaan we de nummers live spelen."

Welke ervaringen van de eerste plaat hebben jullie meegenomen in de productie van dit album?

KvE: "Bij deze plaat hebben we iets meer geoefend van tevoren. Een deel van de vorige plaat ontstond live, waarbij Jory en Martijn in de studio eigenlijk nog geen ‘clue’ hadden waar het naartoe moest."
Jory de Kort (JdK), lachend: "Bij deze plaat hadden we iets meer 'clue'. Twee repetities meer om precies te zijn…"
Martijn Kruisselbrink (MK): "Waar we Moths in meer dan een jaar tijd hebben opgenomen, gebeurde dat met de nieuwe plaat in twee maanden tijd. Dat is denk ik wel het grootste verschil."
JdK: "We hebben ook achter elkaar doorgewerkt en meerdere liedjes per dag opgenomen. Bij de vorige plaat kreeg elk nummer bij wijze van spreken een opnameproces van een dag op zich."

De nieuwe plaat heet Narcissism Blues; waar komt die titel vandaan?

KvE: "Het is de titel van een van de nummers. Het album als geheel gaat vooral over ego in al zijn facetten; ijdelheid, perfectionisme, faalangst, dat zijn denk ik, wel de thema’s."

Was het een bewuste conceptuele aanpak of is dit thema al doende ontstaan?

KvE. lachend: "Jory, deze is voor jou! We hebben afgesproken dat Jory de betekenis van de nummers er achteraf bij bedenkt… Serieus: achteraf zie ik dat in elk nummer wel een soort psychische stoornis terugkomt. Dat heeft zeker te maken met dat ik vorig jaar voorlopig een punt heb gezet achter mijn loopbaan als muziektherapeut. Dat was een heftige periode, waarin ik overspannen raakte en bijna een burn-out kreeg. Dan komen zowel de pieken als de dalen harder binnen. De 'blues' in de albumtitel heeft te maken met dat laatste. Ik heb ook dingen van me af geschreven, dus misschien is dat deze keer wel een vorm van zelftherapie geweest."

Ben je narcistisch van aard of is dat in die periode uitvergroot?

KvE: "Nou, niet echt denk ik." De andere bandleden beginnen te lachen en vullen aan: "Misschien een beetje…" KvE: "Oké, een beetje. Het ligt er ook aan hoe je narcisme definieert. Ik heb natuurlijk wel een redelijk ego, dat is zeker."

In hoeverre zijn de liedjes autobiografisch?

KvE: "Ik denk dat muziek altijd deels autobiografisch is, alleen gaat het bij mij nooit één op één over een bepaalde situatie. De nummers zijn goeddeels gebaseerd op gesprekken die ik met cliënten heb gevoerd, maar ze gaan dan vooral over wat die gesprekken met mij doen. Als je met mensen praat en openstaat voor iemand, dan vindt er ook altijd projectie en tegenoverdracht plaats. Als je dat goed doet, voel je daar veel bij. De kunst is om dat goed te reguleren en ook voldoende afstand te houden. Dat werd voor mij steeds lastiger."

Waarom werd dat lastiger?

KvE: "Dat weet ik niet zo goed. Ik vond het sowieso altijd al moeilijk. Maar ik denk toch een soort overspannenheid of helemaal 'vol' zitten en een te grote betrokkenheid. Op 1 januari ben ik gestopt, dat moest ik van mezelf. Dat betekent niet dat ik volledig  kan leven van de muziek, dat is niet reëel. Nu heb ik er wel meer tijd voor en dat is goed."

Was er in het geval van Narcissism Blues sprake van de zogenaamde 'moeilijke tweede'?

JdK, grijnzend:'" Voor ons is het nooit moeilijk!"
KvE: "Ik schrijf gewoon heel erg veel en heel erg graag en neem door de dagen heen mijn ideeën op. Aan inspiratie geen gebrek eigenlijk."
MK, met een brede lach: "Het volgende album is al bijna weer klaar!"
JdK: "Inderdaad, onlangs reed ik terug vanuit Groningen naar Brabant en had ik Koert aan de lijn. Hij gaf aan dat hij wat nieuwe ideeën had en dat hij ze die avond zou mailen. Toen ik thuiskwam lag er een volledig uitgewerkte nieuwe plaat in mijn mailbox met de boodschap 'kijk maar wat je ermee kan'."

En wordt dat een nieuwe plaat, is het input of kan het weer verdwijnen?

JdK: "Dat weten we nooit zeker, dat kan op het laatste moment nog veranderen."
KvE: "Delen ervan komen ongetwijfeld terug op de volgende plaat. Uiteindelijk moet een album een goed geheel vormen en daar past niet alles zomaar in. Om op de vorige vraag terug te komen: een moeilijke tweede? Nee."

Op de nieuwe plaat werken jullie met maar liefst vijf gastmuzikanten. Vanwaar deze keuze?

KvE: "Het leek mij vet om bepaalde muzikanten te gebruiken om nummers te versterken. Ik schrijf best wel breed, van popsongs tot rocknummers. Het is gewoon heel erg leuk om dan met mensen samen te werken die in zo’n specifieke stijl zitten."
JdK: "Je krijgt er ook een ander geluid en een andere 'flow' door, dat is ook fijn."
KvE: "Zo heeft Rocco Ostermann (Donnerwetter, Shaking Godspeed, red.) een uitgesproken zangstijl en zijn gitaarspel herken je ook uit duizenden."
JdK: "Een aantal van de contacten zijn tot stand gekomen dankzij 3voor12 Gelderland, omdat we vorig jaar tijdens de 3voor12 Gelderland Award Show in Luxor Live samen in een 'all star' band speelden. Op één na zullen alle gastmuzikanten er trouwens tijdens de release bij zijn."

Nu je bent gestopt met je werk als muziektherapeut, kun je voor de muziek niet meer putten uit deze gesprekken. Maakt dat het schrijven lastiger?

KvE: "’Ik heb nooit veel inspiratie geput uit therapeutische gesprekken. Die inspiratie is er altijd. Mijn manier van schrijven is de laatste tijd wel wat veranderd: voorheen nam ik tussen de therapiesessies door snel wat ideetjes op en nu heb ik meer tijd om wat er wat langer op te kauwen. Jammer genoeg krijgt de kritische stem in mijn hoofd dan ook meer tijd om er wat van te vinden en dat is niet altijd prettig. Eigenlijk is het lastig aan te geven waar inspiratie voor bepaalde nummers precies vandaan komt. En eerlijk gezegd maakt het ook niks uit, vind ik."

Het lijkt er soms op dat de wereld uit haar voegen barst: klimaatverandering, IS, het vluchtelingenvraagstuk. Zijn dat ook zaken die in de muziek van Einfach Kurt sluipen?

KvE: "De wereld barst helemaal niet uit haar voegen; dat is het beeld dat je wordt voorgeschoteld. De manier waarop er over belangrijke gebeurtenissen gecommuniceerd wordt, vind ik wel erg interessant. Daar gaat dit album deels ook over. Alles wordt nu zomaar zonder kritisch feitenfilter of context op social media gegooid. De eerste video bij Narcissism Blues gaat ook over hoe social media een portaal is geworden om onszelf in de gewenste vorm aan de wereld te presenteren. Wat deel je dan eigenlijk?"

Het wereldnieuws vinden we dus niet terug in de teksten van Einfach Kurt?

KvE: "Sterker nog, veel van de ellende op de wereld interesseert me totaal niet, dat is er namelijk altijd.
JdK: "Ik ben er ook van overtuigd dat dit soort dingen vroeger evengoed gebeurden, maar dat het minder werd uitvergroot. Nu kan iedere malloot er iets over schrijven. Wat ik vooral vermakelijk vind, is om door de reacties op artikelen te scrollen. Die reacties zeggen veel meer over wat er aan de hand is dan het nieuws zelf."

Wat zijn de plannen voor de komende periode?

KvE: "We zitten bij een nieuw boekingskantoor, Rookies Agency uit Groningen, en we gaan deze herfst een kleine tour doen. Tijdens EuroSonic-Noorderslag willen we ons natuurlijk een paar keer laten zien in Groningen. Vervolgens wil ik graag weer back to basics gaan. De nieuwe nummers zijn meer akoestisch ingestoken, terug naar galmend hout als tegenhanger voor deze nieuwe plaat die best wel heftig is."

Wat mogen we verwachten van de album release op 2 september in Merleyn?

KvE. "We gaan er een te gekke muzikale show van maken, waarbij je voor het eerst de nieuwe songs zult horen en het is waarschijnlijk de enige keer dat je vrijwel alle gastmuzikanten met ons aan het werk ziet. De voorverkoop (vijf euro entree, red.) verloopt via Doornroosje."