Dag des Oordeels: Various - Groeten Uit Nijmegen 2

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Deze keer de door Waaghals Records uitgebrachte verzamel lp Groeten Uit Nijmegen 2.

25 jaar na de release van de eerste editie van Groeten Uit Nijmegen lp met daarop onder meer legendarische namen als The Bips, Bambix en Maximum Bob vonden de beste mensen van platenzaak De Waaghals het de hoogste tijd voor een tweede versie. Waaghals Records presenteert Groeten Uit Nijmegen 2 met daarop een sterke nieuwe lichting bands uit Nijmegen en omgeving: The Naked Sweat Drips, The Hubschrauber, Mountain States, Janique & Niels, Remove Before Flight, Cymbaline en Rev Trigger. Elk met twee nummers op de plaat.

De eerste plaatkant wordt geopend door Rev Trigger uit Ottersum. De drie broers David, Joep en Tim Stapel maken driestemmige akoestische luisterliedjes. Geïnspireerd door The Band en Crosby, Stills, Nash & Young. Met gitaren, bas, mandoline en percussie speelt Rev Trigger tijdloze muziek die gaat over leven en liefde en over het tikken van de tijd. ‘Endless Season’ en ‘No Man’s An Island’ zijn beide sterke songs, die doen uitzien naar het debuutalbum van deze band.

De jonge Nijmeegse band Remove Before Flight heeft onlangs hun te gekke debuutalbum Light And Shade uitgebracht, waarvan twee nummers op deze compilatie zijn terug te vinden. Het swingend rocknummer ‘Tease Me’ met een hoofdrol voor de Hammondorgel van Bas Gradussen. Niet vreemd als je weet dat de plaat is opgenomen in Moon Music Studio onder leiding van Wouter Budé, die ook de plaat van Orgel Vreten produceerde. Iets psychedelischer is ‘Robbery’, waarin alle bandleden de ruimte krijgen om te excelleren op hun instrument en ook Stijn Hazewinkel laat horen wat voor een lekkere stem hij heeft.

Qua reputatie zijn The Naked Sweat Drips het verst. Dit zeskoppige rockmonster met Stefan Kollee als fantastische frontman heeft een livereputatie van jewelste, maar heeft de band dit ook in de studio kunnen vastleggen. Het antwoord luidt volmondig ja. Het debuut Psycho Sister is vanwege omstandigheden uitgesteld naar januari 2017, maar met de twee heerlijke tracks ‘Gaining Entrée’ en ‘Ruined In Seconds’ op deze verzamel-lp is het alvast thuis genieten van de mix van sixties psychedelica en seventies rock van deze absolute topband.

Op Kant B wordt de aftrap verzorgt door Mountain States. Van deze vierkoppige band uit Nijmegen bestaande uit Alex Popelier (gitaar), Bart Vogelaar (drums), Dennis Wintjens (gitaar en zang) en Jeroen Popelier (basgitaar) horen we hun eerste single 'El Sombrero', die nationaal en internationaal aandacht wist te vangen en ook het spiksplinternieuwe nummer ‘1984’. Dit voorspelt veel goeds voor het debuutalbum van deze dromerige indiepopband dat nog altijd voor het eind van dit jaar gepland staat.

Hierna is het de beurt aan de Nijmeegse neo-psychedelische band Cymbaline. Een gedeelde liefde voor oude obscure beat muziek en meer moderne psychedelica als Allah-Las, Tame Impala, Foxygen en Jacco Gardner zorgen voor een rijke inspiratiebronnen van de dubbele A-kant van hun eerder dit jaar verschenen debuutsingle ‘The Selfless Mind’ en ‘Beyond The Sun’. Als de nummers van hun debuutalbum allemaal deze kwaliteit hebben, ligt een internationale carrière in het verschiet.

Absoluut mooi, maar ook een beetje vreemd eend op de lp is het jonge duo Janique & Niels. Ze maken akoestisch liedjes met een jazzy inslag. Een kleine vier jaar geleden sloeg de muzikale vonk over op een open podium avond in Schijndel, waar ze allebei vandaan komen. De stemmen van Niels van Beek en Janique van Schaijk kleuren onverwacht goed bij elkaar, getuige ‘Hot Air Balloon’ en ‘Summer Love’. Het sprankelende gitaarwerk is van de hand van Niels.

Going out with a bang! De laatste twee nummers zijn voor de vuige rock van The Hubschrauber. Deze Nijmeegse band is zwaar beïnvloed door de betere alternatieve muziek van de jaren negentig. Was hun ep I Want To Buy A Farm With You al van bovenaardse kwaliteit, voor hun nog te verschijnen debuutalbum heeft de band werkelijk alles uit de kast gehaald. Het belooft een ware "Space Odyssey" te worden. Nu al kun je genieten van de sterke nummers ‘Something Man’ en ‘More/Less’.

Groeten Uit Nijmegen 2 laat horen dat er in Nijmegen en omgeving ongelofelijk veel talent rondloopt. Het concept van deze lp met twee nummers per band is goed gekozen en de afwisseling maakt dit een plaat die niet snel gaat vervelen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze bands in navolging van Remove Before Flight met nieuw plaatwerk op de proppen komen, maar dat komt zeker goed met de aankondiging van Psycho Sister van The Naked Sweat Drips in januari en debuutalbums van Mountain States en The Hubschrauber, waaraan op dit moment de laatste hand wordt gelegd. Nu maar hopen dat Waaghals Records niet weer 25 jaar wacht om zo’n leuke compilatie uit te brengen.
 

Zaterdag 1 oktober vindt de releaseparty van Groeten Uit Nijmegen 2 plaats in Doornroosje met maar liefst 6 bands op het podium: The Hubschrauber, Rev Trigger, Cymbaline, Mountain States, Remove Before Flight en Janique & Niels.