De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer het titelloze debuutalbum van St. Tropez.

Na 8 jaar kondigde de van oorsprong Nijmeegse band Go Back To The Zoo begin dit jaar aan te stoppen en verder te gaan als St. Tropez. Er werd al langer onder die naam opgetreden, onder andere op het Valkhoffestival vorig jaar, wat te boek staat als hun eerste officiële optreden. Meest opvallende personele wisseling is dat Cas Hieltjes niet langer de zanger is, maar ‘slechts’ gitarist en dat bassist Lars Kroon nu als zanger van de band de blikvanger is geworden.

Ook muzikaal is er het een en ander veranderd. Niet langer gelikte tunes, geschikt voor commercials voor welk bedrijf dan ook. Deze band wil kont schoppen. Door de omarming van garagepunk en flink wat fuzz hebben Cas Hieltjens, broer Teun, drummer Bram Kniest en Lars Kroon het plezier in muziek maken hervonden. Dat leverde in korte tijd een dijk van livereputatie op.

De vraag is of St. Tropez dit ook naar de plaat heeft kunnen vertalen?

Deze vraag kunnen we volmondig met ja beantwoorden. Dit titelloze debuut staat vol met nummers die uiteenlopen van rauwe en catchy gitaarsongs tot stomende yachtpunk vol adrenaline. De plaat opent met het instrumentale ‘Time’. Na nog geen twee minuten denk je dat het afgelopen is, maar dan gaan de gitaren weer en wordt het nummer nog flink uitgebouwd om vijf volle minuten de aandacht vast te houden. Vanaf het tweede nummer ‘I Don’t Wanna Fall In Love’ horen we bassist en nieuwe frontman Lars Kroon. Met echo’s Buzzcocks en dat komt niet alleen door de woordkeuzes. Niet alleen dat nummer, maar ook ‘Son Of God’ en ‘Order’ waren al singles, inclusief bijbehorende videoclips. ‘I Wanna Live In St. Tropez’ werd bestempeld als hun anthem, hoewel alleen Lars Kroon van de band er ooit is geweest. Het is meer een metafoor voor een soort utopia waar jetset en punk samensmelten tot een ideale plek.

Gierende gitaren, flinke spuiten energie, vaak vertaald door een bevrijdende schreeuw én met sterke liedjes. St. Tropez heeft hun reputatie als een van de meest veelbelovende gitaarbands ook op plaat waargemaakt. Deze band heeft er weer zin in en dat is fijn om te horen.

St. Tropez staat op donderdag 13 oktober in LuxorLive