Dag des Oordeels: Ink Bomb - Invincible Summer

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer de debuut-ep van de Nijmeegse punkrockband Ink Bomb – Invincible Summer.

De punkrock van Ink Bomb is perfect te plaatsen in de traditie van Bad Religion, Descendents en No Use For A Name. Zanger Joost Hoedemaeckers, gitarist Quirijn Foeken, bassiste Arina Banga en drummer Paul van de Geijn stapten begin 2015 voor het eerst samen het oefenhok binnen. Elk van hen had ervaring opgedaan in uiteenlopende bands als Superhero, Planet Eyelash en Anders Niemand en was op zoek naar zielsverwanten om een flinke dosis rauwe, melodieuze punkrock mee te maken.

Nog datzelfde jaar bracht Ink Bomb een demo uit en debuteerde op het podium. Inmiddels is de podiumervaring flink uitgebreid en presenteert de band haar eerste ep Invincible Summer. Hierop staan 6 spiksplinternieuwe nummers. Maar omdat het tempo van punkrock nu eenmaal hoog ligt, is het na 10 minuten al gedaan met de pret.

De ep opent met het sterke ‘Survey Says’, waarbij Joost Hoedemaeckers laat horen dat lijdt aan onbedaarlijke Weltschmerz. Stuwende bas van Arina Banga, snel gitaarwerk (Foeken) en een drummer die nog extra accenten weet toe te voegen. Dan volgt het titelnummer dat meteen in je kop blijft zitten, met name vanwege de frase “whatever i feel like”. Misschien niet loopzuiver, maar hé, het is punkrock. Mooi staand slot van drummer Paul van de Geijn. ‘Stale’ staat twee keer op de ep. Naast een full energy bandversie, ook als akoestische afsluiter. Hieruit blijkt des te beter hoe sterk dit nummer is.

Zoals gebruikelijk in de punkrock moet er ook altijd een nummer op de plaat, die sneller en korter is dan de rest. In het geval van Ink Bomb is dit ‘Battering Ram’. Maar liefst 42 seconden gebalde energie. Om vervolgens meteen door te denderen met ‘Eisenhower’.

Ink Bomb heeft met Invincible Summer een visitekaartje afgegeven om trots op te zijn. Energieke songs in de beste jarennegentigpunk traditie. Oké, er zijn absoluut zaken die beter kunnen, maar deze Nijmegenaren hebben veel bereikt in de ruim anderhalf jaar dat de band bestaat. Jammer dat de ep snel is afgelopen, maar de repeatknop biedt uitkomst.

De releaseshow van de Invincible Summer ep van Ink Bomb is zaterdag 24 september in De Onderbroek in Nijmegen.