Dag des Oordeels: Einfach Kurt - Narcissism Blues

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Einfach Kurt - Narcissism Blues.

Met het amper één jaar oude Moths in zijn kielzog komt Einfach Kurt alweer met een nieuw album. Hoewel de band nog gewoon bestaat uit frontman en naamgever Koert van Essen, bassist Jory de Kort en drummer Martijn Kruisselbrink, is er veel veranderd. De nieuwe plaat, het prachtig getitelde Narcissism Blues, is snel tot stand gekomen, zeker in tegenstelling tot het lange opnameproces van de eersteling. Er is samenwerking  gezocht met de top van de Gelderse muziekscene. Zo krijgt de band hulp van Rocco Ostermann (Donnerwetter en Shaking Godspeed), Stefan Kollee (The Naked Sweat Drips), Kees Lewiszong (Navarone), Karlijn Wolsing (Bootleg Betty) en (Koko) Kelly Thijssen (De Tropen). Ook muzikaal is er een koerswijziging. Op dit album komt een wat meer uitgesproken en rafelige kant van deze Gelderse singer songwriter naar voren.

Past deze nieuwe aanpak Einfach Kurt?

Narcissism Blues opent met het titelnummer. Dit rond een blues-thema gebouwde nummer is sterk, zowel muzikaal als tekstueel. Mooi hoe de zelfverheerlijking op bijvoorbeeld social media tegen het licht wordt gehouden. Hierna volgt ‘Bipolar Bear’ met Rocco Ostermann, waarbij de heren een vocale strijd met elkaar aangaan en daarmee deze song tot grote hoogten weten te brengen. Dan volgt ‘Count Them All’, absoluut één van de hoogtepunten van het album, met onweerstaanbare oehoe’s waar Einfach Kurt patent op lijkt te hebben. Heerlijk is ook ‘Cut Me To The Bone’ dat Koert van Essen samen met Stefan Kollee (The Naked Sweat Drips) zingt. De stemmen van deze heren passen goed bij elkaar.

Het met veel schwung gezongen ‘Extra Medium’ krijgt een extra laag door het soepele gitaarspel van Kees Lewiszong (Navarone). In het duet ‘I Hate Everyone’ met Karlijn Wolsing (Bootleg Betty) laat met name deze dame het achterste van haar tong zien. Wat reikt haar stem toch ver. (Koko) Kelly Thijssen zorgt voor een flinke injectie soul in ‘Underneath Your Skin’. De plaat wordt lichtvoetig afgesloten met ‘Palm Sunday’ waarin Kurt zijn nichtje overstuur maakt met horrorverhalen over zijn familie. Vergelijkbaar met 'Smoking', het laatste nummer van Moths.

Ondanks alle gasten, blijft dit toch een echte Einfach Kurt plaat. De aandacht gaat naar de sterke teksten en de liedjes zijn minder klein gehouden dan op zijn debuut. Acht scherpe songs waarin blues, soul en country zich met elkaar vermengen tot popnummers met een dikke donkere rand. Oftewel pop noir zoals Einfach Kurt het zelf graag noemt. Hiermee duurt Narcissism Blues niet lang, maar wel is elk nummer raak. Puike plaat.