Art Rocks 2016 van start: kunst en muziek smelten samen in landelijke muziekcompetitie

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Art Rocks 2016 is van start: een landelijke muziekcompetitie die plaatsvindt in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Tropenmuseum (Amsterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Museum Het Valkhof (Nijmegen) en het Drents Museum (Assen). Samen met de Grote Prijs van Nederland dagen deze topmusea muzikanten uit om zich voor een lied te laten inspireren door iconen uit hun museumcollecties.

In vijf voorrondes treden muzikanten live op bij het door hen gekozen meesterwerk. De beste acts staan in de finale in poppodium Paradiso. Naast de muziekcompetitie is er in de musea een gevarieerd randprogramma, met bijvoorbeeld masterclasses van Art Rocks-ambassadeurs Giovanca en optredens van Cata.Pirata (Skip & Die).

De muziekcompetitie

Vijftig kunstwerken uit allerlei tijdsvakken, stijlen en kunstdisciplines zijn uitgekozen voor deze derde editie van de Art Rocks-muziekcompetitie. Werken van grootmeesters als Van Gogh, Mondriaan, Andy Warhol, Rembrandt en Picasso gaan muzikanten uit alle genres inspireren. De kunstwerken zijn te vinden op artrocks.nl en ook in de musea zelf te bezichtigen.

Uit de beste inzendingen worden door een vakkundige jury en via publieksstemmen vijftig acts geselecteerd. Zij zullen in de musea, naast hun favoriete kunstwerk, strijden voor een plek in de finale. Alle finalisten winnen een eigen, professionele videoclip en een professionele studio-opname bij Red Bull Studios Amsterdam. De grote winnaar van Art Rocks 2016 gaat in Paradiso naar huis met een geldbedrag van € 1.000. 

Ambassadeurs Giovanca en Cata.Pirata

Zangeres Giovanca en Skip&Die-frontvrouw Cata.Pirata hebben zelf ook een nummer gemaakt, geïnspireerd op respectievelijk Madonna (Roy Villevoye) en De Mandril (Oskar Kokoschka). Ook zijn de ambassadeurs onderdeel van het randprogramma dat in de musea wordt georganiseerd: met onder andere masterclasses songwriting door Giovanca en optredens bij de kunstwerken. Beluister hier Giovanca's track 'I'll Give You Something Else To Believe In'.

Deelnemen

Bekijk de vijftig geselecteerde kunstwerken en meld je aan op www.artrocks.nl. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 16 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.

Over Art Rocks

In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder anderen Giovanca en Typhoon. Try Acrobatics won deze eerste editie. In 2014 volgde de tweede editie waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen het Centraal Museum en Groninger Museum uitnodigde. Met een spannende finale tijdens Eurosonic/Noorderslag, ging Bird in a Glasshouse als winnaar naar huis. Net als bij de voorgaande edities is ook in 2016 de Grote Prijs van Nederland partner van Art Rocks. Art Rocks 2016 wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.