25e editie Appelpop: Gevestigde namen zorgen voor topdrukte

Fotoverslag zaterdag 10 september

Matthijs Mekking ,

Appelpop bestaat 25 jaar en dat mag gevierd worden. De organisatie pakt uit met veel grote, gevestigde namen. Op vrijdagavond onder andere Fresku, Marco Borsato en Crystal Fighters en ook de zaterdag is gevuld met artiesten die je regelmatig op de radio voorbij hoort komen. Dat, in combinatie met de goede nazomer, zorgt ervoor dat er een grote mensenmassa zich naar de Waalkade in Tiel heeft verplaatst. Een fotoverslag van de zaterdag.

Het Festival

25e editie Appelpop, Tiel, zaterdag 10 september 2016

Er waren opmerkelijk veel jongeren. Tieners, begeleid door hun ouders, kwamen op de opener van de zaterdag af, Lil’Kleine & Ronnie Flex. Ze konden nagenoeg alle nummers meeschreeuwen en alles werd op de smartphone vastgelegd. Jorik en Ronell bouwden hun show goed op en straalden plezier uit.

Na het chillen met de kleintjes was het vol gas met John Coffey. Dit was echt het allerlaatste festivaloptreden van de band voordat ze er (een tijdje) mee stoppen. Ze gingen er keihard tegenaan, ze wisten hun muziek en energie keer op keer over te brengen naar het publiek, dat in de brandende zon aan het beuken en headbangen was. Zanger David crowdsurfte, liep het veld over, ging mee in de pit. Het is knap hoe John Coffey er iedere show weer een geweldig feest van weet te maken.

Waar in de tent en op het Go-Tan podium de ene grote artiest de andere afloste, was het McBlossom podium meer een talentenpodium. In de middag speelde daar Jeangu Macrooy. Veel mensen genoten van de relaxte soulmuziek, terwijl ze lekker in de zon op het grasveld lagen. Jeangu is het Popronde talent van 2016 en speelt dus de komende maanden door heel Nederland.

Het was warm en de organisatie deelde in de tent grote hoeveelheden water uit. Op het Go-Tan buitenpodium werd het publiek met de brandslang natgespoten, en dat werd erg gewaardeerd (op een enkele jonge meid na, die haar make-up vernaggeld zag worden). Het werd ook steeds drukker, de tent  was bijna te klein voor Douwe Bob en De Jeugd van Tegenwoordig.

Na De Jeugd stond ook het veld propvol voor Broederliefde. Helaas voor al die mensen werd 20 minuten na aanvang omgeroepen dat de show niet door kon gaan. De band zou vast staan in het verkeer, maar later werd duidelijk dat het management de tijd verkeerd in het schema had staan.

Dan maar alvast naar De Staat. De Nijmegenaren zakken nooit door de ondergrens, en ook in Tiel gaven ze een gelikte show weg, al leek het vandaag wel een beetje op de automatische piloot te gaan.

Voor Guus Meeuwis was de tent echt te klein. Dit is de act waar de meesten voor naar het festival waren gekomen. Nog tot op de dijk werd er meegezongen met onder andere 'Het is een nacht' en 'Per Spoor (Kedeng Kedeng)'. De hele tent werd onder de confetti en feestvreugde bedolven.

Voor velen was het toen mooi geweest, al was de echte afsluiter nog niet geweest. Er bleven genoeg mensen over voor Chef’ Special, de tent was nog vol. Maar eerst speelden Peter Pan Speedrock, die er dit jaar ook mee stoppen, en Balthazar. Muzikaal stak de goed uitgevoerde, ingetogen indierock prima in elkaar, maar de Belgen hadden moeite de overgebleven festivalgangers wakker te houden. Wellicht was het nog niet zo’n slecht idee geweest om Broederliefde om te wisselen.

Chef’Special is de perfecte afsluiter voor de 25e editie van Appelpop, het enige festivaloptreden van de band dit jaar. Deze zomer hebben ze in Noord-Amerika getourd met Twenty One Pilots. Zelf waren ze ook blij weer terug te zijn. De Haarlemmers staan garant voor vrolijke radiohits, en met vuurwerk en confetti werd een geslaagd jubileum afgesloten.