Dag des Oordeels: Living Room Heroes - Days Well Spent

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer over het debuutalbum Days Well Spent van de Nijmeegse rootsband Living Room Heroes.

Wat zo’n vier jaar geleden begon als de tweemansformatie van zanger en gitarist Henri Zoetbrood en gitarist Marc van Hout is in korte tijd uitgegroeid tot echte band met vier leden. Rodrigo Davids is al weer jarenlang de bassist en Björn van den Boom zit achter de drumkit. In eigen beheer werden al twee ep’s uitgebracht; Head Over Heels (2013) en Fool To Believe (2014). Dit debuutalbum verschijnt bij Butler Records, waar ook Donnerwetter en Anneke van Giersbergen hun albums uitbrengen. De muziek is in de loop der jaren geëvolueerd van singer songwriter naar Amerikaanse roots- en soulmuziek, vergelijkbaar met de muzikale helden van de band.

Door wie liet de band zich dan inspireren?

The Wood Brothers, Amos Lee en Ben Harper zijn de namen die de band zelf noemt, maar ook Racoon en onze eigen Gelderse Juneville gelden als referentie. Days Well Spent staat vol met muzikale fijnzinnigheden en heeft een warme, eerlijke sound. De heldere stem van Henri Zoetbrood zorgt ervoor dat de liedjes makkelijk in het gehoor liggen. Het openingsnummer ’30 Something’ mag dan over ouder worden gaan, deze band gaat fluitend de toekomst tegemoet. Genieten van het leven, daar draait het om in het titelnummer ‘Days Well Spent’. Het als single naar voren geschoven ‘Scratches And Bruises’ staat pas op het einde van het album, wat tekenend is voor het groot aantal sterke liedjes van deze band.

Dus Living Room Heroes zijn de huiskamer ontgroeid?

Zeker. Er staan ballads in de vorm van ‘Farewell’ en ‘Number Three’ op de plaat, maar deze zijn niet van het saaie soort. Maar over het algemeen horen we een band met songs die zich het best lenen voor het podium, van café tot concertzaal en zeker ook voor festivals. De blueskant komt naar voren in ‘Head Over Heels’, steviger is ‘Diesel’ en de band klinkt uitermate funky in ‘Someone’s Gotta Give’.

Living Room Heroes uit Nijmegen hebben een  warme en soulvolle plaat afgeleverd, vol met sterke liedjes met teksten die je in een optimistische stemming brengen. Een aantal nummers verhaalt over hun avonturen buiten de provinciegrenzen, iets wat de heren nu ook gaan beleven met de band. Dan krijgt  debuut Days Well Spent vast ook een mooi vervolg.