Cultura 'meets' centrum voor popcultuur (en andersom)

Edes theater en popcentrum proberen samenwerking uit

Harold Broedelet ,

Het gebouw is er en de Edese politiek heeft inmiddels haar toestemming verleend aan een overbruggingskrediet dat nodig is voor de verbouwing. Dit najaar gaat het dan écht beginnen voor de initiatiefnemers achter het nieuwe centrum voor popcultuur. Met haar grote achterban zal het geen probleem zijn om voldoende mankracht te vinden voor de verbouwing. Maar ook inhoudelijk werken ze hard aan de totstandkoming van dé culturele hotspot voor jongeren. Potentiële samenwerkingspartners zijn hierbij van harte welkom. Theater Cultura heeft de eerste stap gezet en organiseert samen met het popcentrum op 5 november aanstaande een optreden van Ernst Jansz.

Het is herfstvakantie in de gemeente Ede, maar toch is het rustig in Cultura op deze woensdagmiddag. In het café is er een (kleine) persbijeenkomst waarin Trijn Romein (manager podiumkunsten en programmering van Cultura) en Stephan Beumer (Strike Back Events) een toelichting geven op de komende, tijdelijke samenwerking. “Cultura ziet het als haar taak om de binding met Ede en met mogelijke samenwerkingspartners te versterken. Zo zijn we bij de initiatiefnemers van het centrum voor popcultuur terechtgekomen,” stelt Trijn. Het culturele centrum is steeds op zoek naar nieuw publiek, van verschillende leeftijden. De nieuwe buren - het nieuwe popcentrum ligt vlak naast Cultura - zijn wat dat betreft dus een ideale partner.

Ernst Jansz

Hoe ziet die (tijdelijke) samenwerking er uit? Cultura heeft natuurlijk haar eigen programmering die vooral gericht is op theaterpubliek. Toch zag Stephan een kans. “Toen we nog geen locatie hadden, zocht ik naar een geschikt podium waar wij een event konden programmeren. Wij kregen de gelegenheid om dat dit seizoen op twee data in Cultura te doen. Toen hebben wij Ernst Jansz aangedragen en verzorgen de support act,” aldus Stephan. “Het is de eerste keer dat Cultura een voorstelling met een voorprogramma organiseert. Zo bieden wij het publiek een goed gevulde avond,” zegt Trijn. Stephan kwam op het idee om de Arnhemse singer-songwriter Remco Jacobs de toeschouwers op te warmen voor Ernst Jansz. “Die passen goed bij elkaar.” “Cultura kondigt Jacobs echt aan als voorprogramma,” vult Trijn aan.

Zijn Cultura en het popcentrum ook concurrenten van elkaar?

Op het gebied van muzieklessen lijken het popcentrum en Cultura elkaars concurrenten. Voormalige muziekdocenten van Cultura Ede bieden via het Muziekplein Ede op eigen initiatief lessen aan voor mensen van alle leeftijden en op alle niveaus, terwijl het popcentrum hetzelfde wil doen. “Maar de vraag naar oefenruimtes voor muziek is in Ede en de omliggende regio groter dan het aanbod daarvan,” stellen Stephan en Trijn in koor.

Muziek Bij De Buren

Cultura en het popcentrum houden het voorlopig op een tijdelijke samenwerking. Later gaat blijken of het bevalt of niet. Maar voor het sluitevenement van het bekende huiskamerfestival Muziek Bij De Buren op 11 december 2016 was naast de veertig (!) Edese huiskamers nog een grotere locatie nodig. Cultura ondersteunt dit en stelt (een gedeelte van) haar ruimte daarvoor beschikbaar. Sowieso is het festival bij voorbaat al geslaagd, omdat voor het doorgaan daarvan een minimum aantal huiskamers van twintig was vereist. Dat aantal, inclusief de bijbehorende twintig artiesten, is ruimschoots gehaald!

Behalve het organiseren van dancefeesten zijn de personen achter het centrum voor popcultuur zich ook steeds meer gaan bezighouden met het programmeren van events in andere genres. Zoals ‘Rock’in Parkweg’ in 2015: een buitenfestival met alternatieve muziek en avonden voor singer-songwriteravonden. In het koffiecafé De Jonge Dame wordt dit najaar al voor de zesde keer de concertreeks ‘De Jonge Dame Live’ georganiseerd. Die expertise heeft ertoe geleid dat het ‘Muziek Bij De Buren’ dit jaar dus voor het eerst Ede aandoet! Daarmee laat het popcentrum zien dat ze een ervaren en serieuze partner zijn voor verdere samenwerking op cultureel gebied in Ede.

Tickets

Tickets voor Ernst Jansz + Remco Jacobs zijn via de link verkrijgbaar. Vanaf zaterdag 22 oktober 2016 betaal je als student slechts €10,-. Wel per e-mail of telefonisch even reserveren bij Cultura!