Ep-release Taveneer: 'Tales from the Lighthouse II: Evening Star'

Beginnende band steekt nek uit met laatste deel tweeluik

Heyta Melssen ,

Nijmegen barst van het muzikale talent. Zaterdag 26 november kregen we daar weer een bewijs van voorgeschoteld in Merleyn. Daar stonden de vier jonge muzikanten van Taveneer op het podium om hun tweede ep aan het publiek te presenteren.

Het concert

Taveneer + Babooshka, 26 november, Merleyn Nijmegen

Gebroken ijs
“Wat tof dat jullie er zijn! Wij zijn er ook helemaal klaar voor.” Voor een goedgevuld Merleyn presenteren Jelle Crooijmans, Luis van Orsouw, Thomas Herckenrath en Ramon Repkes hun tweede ep. Maar niet voordat het ijs gebroken is door de band Babooshka uit Alkmaar. Dit net zo jonge en enthousiaste kwartet heeft sinds zijn start in de zomer van 2015 een duidelijk eigen sound gevonden en weet het publiek goed op te warmen. De band bestaat uit Jasper Kaldenbach op gitaar en zang, Jelmer de Reus op bas, Koen van Dijk op drums en Luuk Ransijn, pas 16 jaar jong, als getalenteerd toetsenist. Ze zijn bezig met hun eerste single en afgaande op dit optreden zullen ze daar zeker hoge ogen mee gooien. Met hun alternatieve rock en een synthesizergeluid dat geïnspireerd is op de jaren zeventig spreken ze het publiek overduidelijk aan.

Maar het gaat deze avond natuurlijk om Taveneer. Ook jong, enthousiast en net beginnend weten ze een optreden neer te zetten waar een vergevorderde band zich niet voor zou schamen.

Drumtapijt van stevig eikenhout
Taveneer vertelt verhalen die kabbelen en sprankelen; soms duister en dreigend en dan weer licht en poëtisch. Maar altijd is daar die basis die gelegd wordt door het strakke drumwerk van Ramon, een tapijt waarop de anderen kunnen dansen en dartelen. Of sterker nog, een stevig eikenhouten fundament waar de band op kan vertrouwen. De muziek van Taveneer doet bij vlagen denken aan REM en Pink Floyd. Niet alleen de ijle zang van Jelle, maar ook het virtuoze gitaarspel en de duistere bas van Luis en Thomas nemen je mee terug in de tijd. Ondanks dat de nummers bekend klinken en daardoor goed in het gehoor liggen, zijn ze toch verrassend fris en nieuw.

Ervaren podiumbeesten
Hoe jong ze ook zijn, Jelle en kornuiten weten het publiek uitstekend te bespelen. Hun eerste sporen verdienden ze op het podium van hun middelbare school. Frontman Jelle is daar ook heel duidelijk in: “Zonder die optredens had ik hier nu waarschijnlijk niet gestaan.” Waaruit maar weer blijkt dat onderwijs meer kan zijn dan alleen rijtjes stampen. Niet gehinderd door het feit dat ook de ouders van de bandleden in de zaal staan, weet Jelle de toehoorders flink op te zwepen. Het publiek bestaat verder voor een groot deel uit mensen die al fan waren lang voordat Taveneer in haar huidige vorm bestond: oud-schoolgenoten zijn in groten getale toegestroomd. Dat zorgt voor een enthousiaste en welwillende sfeer. Er wordt gedanst, meegezongen, geklapt als het moet. En natuurlijk komt de band terug voor een encore.

Taveneer is een band om in de gaten te houden en die het zeker verdient om veel vaker op te treden. Valkhof Festival 2017, wellicht?