Kristal kijken met Chris Moorman (Popronde)

"Als je met een paar optredens op zak al het hele Valkhof kunt laten dansen, ben je goed bezig"

Tekst: Imke Loeffen ,

3voor12 Gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, hoe gaat 2016 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: wie of wat gaat het helemaal maken in 2017? Vandaag turen we in de kristallen bol met Chris Moorman. Hij is muzikant en tourmanager, maar vooral bekend als promotor van rondreizend festival Popronde.

Hoe zal je je 2016 herinneren?
"Ik denk toch als het jaar waarin veel muzikale grootheden zijn overleden. En veel festivals door regen, kou en modder werden geteisterd. Voor mij persoonlijk was het een druk jaar, waarin het me weer niet is gelukt om meer dan vijf dagen op vakantie te gaan (maar hé, als je in Nijmegen woont, is iedere dag een beetje vakantie). Een mooi jaar met veel toffe, nieuwe projecten. Zo mocht ik de pr & marketing voor Oranjepop op me nemen, FestiValderAa (een festival in Drenthe) programmeren én heb ik voor het eerst een plaat opgenomen. Tel daarbij op dat Popronde 2016 wederom ontzettend geslaagd is en je kunt je voorstellen dat ik met een flinke glimlach kan terugkijken op 2016. Oh, en ik werd geïnterviewd door Omroep Max!"

Wat was jouw favoriete Gelderse album of nummer van 2016?
"De Staat heeft met O natuurlijk een van de allervetste Nederlandse albums ooit afgeleverd, maar ik ga ervan uit dat meer mensen dat zeggen. Love at First Sight van Keljet is ook zo'n pareltje. Helemaal niet de muziek waar ik over het algemeen naar luister, toch word ik er op de een of andere manier heel vrolijk van. Maar als ik dan echt moet kiezen, is mijn absolute favoriet Einfach Kurts Narcissism Blues. Koert en zijn kornuiten weten heel goed een bepaalde sfeer te vangen op hun plaat, die sowieso vol staat met sterke liedjes. Ik heb een groot zwak voor niet-alledaagse stemmen zoals die van Koert en vind het erg tof dat ze hebben samengewerkt met veel andere artiesten uit de regio. De releaseparty was ook geen verkeerd feestje trouwens."

Wat was de beste show die je dit jaar in Gelderland hebt gezien?
"Ty Segall op Down the Rabbit Hole! Die gaat wel de boeken in als een van de betere shows die ik tot nu toe zag. De meeste acts die ik wilde zien (Courtney Barnett, Mac deMarco, PJ Harvey, Parquet Courts en Sun Kil Moon) speelden op de vrijdag, die ik helaas moest missen. Ty Segall maakte dat zaterdagnacht allemaal goed. Een andere eervolle vermelding trouwens voor De Likt op Oranjepop, die ondanks de regen en de kou alles gaf en er een te gek feest van maakte."

Welke Gelderse artiest gaat het volgens jou helemaal maken in 2017?
"Wolves Dressed in Sheep. Ik kan niet wachten op de nieuwe plaat die ze nu in Kytopia aan het opnemen zijn met Simon Akkermans. Dat kan alleen maar goud worden, of platina. Voor Thaïti wordt 2017 ook een mooi jaar denk ik. Als je met een paar optredens op zak al het hele Valkhof kunt laten dansen, ben je goed bezig!"

Wat kunnen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?
"Ik ga lekker door met waar ik mee bezig ben. Zo gaan we weer een mooie editie van Oranjepop neerzetten, hebben we met Popronde voor het eerst structureel landelijke subsidie en hoop ik veel te kunnen spelen met Daniel Cane. In de lente willen we met de band een 'homecomingshow' in Nijmegen houden, als officiële releaseparty van de ep die afgelopen jaar is uitgekomen."

Benieuwd naar de toekomstblik van onder andere Hendrik-Jan Derksen (Nijmegenaar van het Jaar), Elianne Weijers (Zwarte Cross) en Jelte Heringa (Grasnapolsky)? Houd 3voor12 Gelderland in de gaten voor meer interviews in de eindejaarsrubriek Kristal Kijken.