Afterslag is hét festival voor muziekminnend Oost-Nederland. De eerste namen voor dit festival zijn vandaag bekend gemaakt: de alternatieve rockband Donnerwetter, de jonge indiepopper Pip Blom, de melancholische Zweed Albert af Ekenstam en de rootsrockers van The Grand East zullen op 15 januari optreden in Gigant in Apeldoorn.

De naam Afterslag verwijst niet heel subtiel naar Europa's belangrijkste showcase festival Eurosonic Noorderslag, en vindt dan ook plaats op de zondag na dit Groningse festival. De gehele zondag speelt een keur aan artiesten en bands die behoren tot de ESNS-selectie van dat jaar een show(case). In het verleden speelden o.a. Indian Askin, Larry Gus, Sue The Night, Andy Burrows en Paceshifters al op Afterslag.

Albert af Ekenstam
Meanderend tussen folk, oprecht songwriter-materiaal en post-rock, Albert af Ekenstam is een speciale artiest. Solo creëert de Zweed filmische melancholische muziek, verrijkt met grandioze arrangementen, diep emotionele zang en aangrijpende teksten. Zijn debuutalbum Ashes kwam in oktober uit en mocht hiervoor al op lovende recensies rekenen.

Donnerwetter
Schrijver en frontman Rocco Ostermann bewandelt met gitarist Wout Kemkens, toetsenist Matthijs Stronks en drummer Mike Visser vele kromme paden, maar elk pad blijkt naar de door hun zelf gecreëerde wereld Pavlov Beauty Saloon te leiden. In liveshows en op plaat zoekt de band een mengeling tussen psychedelica, filmmuziek, swing, het rauwe oergevoel van de blues en garagebands en vooral ontzettend veel melodieuze songs en virtuoos samenspel.

Pip Blom
Pip Blom is een 20-jarige artiest met Do It Yourself in haar genen. Pip schrijft zelf, neemt zelf op en brengt haar muziek zelf uit vanuit haar kamer in Amsterdam. Met hulp van verschillende invloedrijke Spotify playlists hebben haar eerste releases hun weg al naar een internationaal publiek gevonden. Truth, Hours en Skippy Still Remains hebben in ruim een half jaar al ruim 300.000 plays op Spotify en de nodige aandacht van internationale media gekregen. Zo werd ze al gedraaid op het Nederlandse Radio 1 en 3FM, noemde de Volkskrant haar muziek hyperaanstekelijke indiepop, draaide DJ Hew Stephens haar muziek op BBC Radio 1 en heeft ze een cult hit op het fameuze Amerikaanse  college radio station KCRW.

The Grand East
Rock ’n soul, gebracht door een van enthousiasme uit elkaar spattende band. Gebroederlijk staan ze naast elkaar op het podium, met in het midden (en soms in het publiek) een frontman met de bezieling van een swingende predikant die zijn kerk voorgaat.  Dat is de wereld van oneindige liefde voor muziek, die in dit geval bestaat uit de persoonlijke muzikale voorkeuren van alle vijf de bandleden. Dat maakt de sound van deze band uniek, met invloeden die via The Allman Brothers en The Doors naar Tom Waits en Captain Beefheart lopen. Live doen ze er altijd nog een schepje bovenop, als het kan.

De deuren openen om 14:00 en de eerste optredens starten om 14:30. Tickets kosten €15,00 en €13,00 voor Vrienden van Gigant, en zijn te koop aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl.