Derde editie Dag van de Achterhoekse popmuziek 26 november

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Zaterdag 26 november is de derde editie van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Het initiatief van DRU Cultuurfabriek en Behind the Corner biedt de hele dag verschillende programma-onderdelen door de Achterhoek en besluit met een vol avondprogramma in de DRU Cultuurfabriek in Ulft met onder meer een reünie-optreden van de Achterhoekse band Threshold, Midas en de publiekswinnaar van de Achterhoekse Band Competitie Lilith Effie.

Meer dan 30 bands live op verschillende lokaties en studio’s die hun deuren opzetten voor publiek: dat is het aanbod van de derde editie van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Het initiatief van Meindert Bussink (Behind The Corner) en Erik Ramaker (DRU Cultuurfabriek) heeft elk jaar een stap gemaakt, met dit jaar optredens van Threshold, Birth of Joy en het 12-jarige talent Myron. "En alles wat daar tussen zit" zegt Bussink, een van de aanjagers van het nauwer samenwerken tussen muzikanten uit de Achterhoek.

"Het is belangrijk om muzikanten een podium te geven”, vult Erik Ramaker aan. “We hebben er deze editie 24, waaronder bekende namen als de P8 in Terborg, Rockcafé Taste in Groenlo en Den Diek in Lichtenvoorde.” De podia en bands hebben samen kunnen overleggen wie waar speelt. “Soms hebben we daar bij bemiddeld. Alleen voor het programma in de DRU heb ik vooraf al bands benaderd.” In de DRU treedt onder meer Midas uit Zutphen op en komt Threshold weer bij elkaar. “Dat is toch een van de bands die in de eerste golf van de Achterhoekse pop zat.”

Onder jonge talenten die op 26 november te zien en te horen zijn, bevinden zich ook Mart Hillen (Slingeland FM, Brugman Muziek en Jasper Muziek), Lilith Effie (DRU) en Moon Wassink (Wim’s Muziekkelder). Speciaal voor DAP16 heeft OptimaalFM een aantal muzikanten gevraagd om uit hun comfort zone te stappen. “Een idee van Eelco Walraven”, aldus Ramaker. “In de studio in Ulft doen Kevin Raayman van de Boetners en Sandra Vriese een duet, spelen Alan Gascoigne en Pieter Holkenborg een nummer van The Shadows en neemt Cordula Klein Goldewijk Joop mee.”

Avondprogramma in DRU Cultuurfabriek

Dag van de Achterhoekse Popmuziek

Dag van de Achterhoekse Popmuziek

In 1973 speelt de Achterhoekse band Threshold zes weken lang op Texel als huisband van popboerderij Sarasani. Een decennium later toeren Bert Heerink en Dick Kemper met Vandenberg de wereld over, zet Paul Kemper met Normaal Nederland op z'n kop en vormen Jan Mourik en Jan van Os in Oost-Nederland de legendarische Oxx-band. Samen verkopen ze miljoenen platen. In 2013 gaf de band al eerder een mini-optreden in de DRU Cultuurfabriek naar aanleiding van de  de documentaire Threshold op de drempel van succes van Peter Groeskamp en Wim Maatman. Na afloop werd al gespeculeerd over een mogelijk vervolg en dat gaat nu plaatsvinden.

2e naam voor deze avond is Lilith Effie. Niet vaak won een band de publieksprijs Achterhoekse Band Competitie zo overtuigend als deze band. Houd je van een donkere sound met een Portishead feel; dat gemixt met een beetje techno, drum & base, hiphop en dromerige zang? Dan zal deze band je zeker niet teleurstellen.

3e naam op deze avond is Midas. Zanger, songwriter, begenadigd gitarist. Met zijn band The Fudge, waarmee Midas een album opnam, tweede werd bij de Grote Prijs van Nederland en daar ook de publieksprijs binnensleepte, wisten kenners het zeker: The Fudge gaat het fort bestormen. Het liep anders. De band hield ermee op en zanger Midas verhuisde naar Barcelona. De energieke stuiterrock verwisselde hij voor popfolkliedjes die de sfeer van Neil Young en Supertramp ademen. Zijn debuutalbum komt in het voorjaar van 2017 uit. Nog voor zijn album verschijnt komt hij er speciaal voor de dag van de Achterhoekse Popmuziek mee naar Ulft.

Blokkenschema

Bussink: “OptimaalFM start al om 9.00 uur. Het heet niet voor niets de ‘dag van...’, maar veel van de optredens op andere lokaties vinden ’s middags en ’s avonds plaats. Informatie over welke band hoe laat waar staat en welke studio op welke momenten toegankelijk is, vind je in op de website www.behindthecorner.nl/dap16."