De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe ep van Daniel Cane & The Rebellion - Ivory.

Er is al regelmatig geschreven over Daniel Cane & The Rebellion door 3voor12 Gelderland, maar dit is de eerste keer in onze recensie rubriek Dag des Oordeels. De eerste officiële ep van de band heet Ivory en kwam tot stand dankzij een succesvol crowdfundingsproject.

Rico Neeter, zoals Daniel Cane eigenlijk heet, komt oorspronkelijk uit Enschede, maar woont al weer ruim vier jaar in Nijmegen. Begon deze zelfverklaarde knuffelbeer die niet goed ligt bij de vrouwen eerst nog solo, al snel vormde zich een band om hem heen. De samenstelling van de band is nog wel eens veranderd, maar op dit moment bestaat Daniel Cane & The Rebellion uit zes man. Naast Rico Neeter op zang en gitaar speelt Milo Groenhuijzen leadgitaar, Max Kerkhof toetsen, Ruben de Groot bas, Sjoerd de Vries drums en tenslotte Chris Moorman (harmonica/percussie/backings).

DE MUZIEK

De muziek is te omschrijven als singersongwriter pop met een rauw randje, te denken aan Kodaline of Ed Sheeran, maar dan iets ruiger. Speelt liedjes over verloren liefde en gebroken harten. Het soort muziek dat momenteel razend populair is, waardoor de band in hun korte bestaan al op Eurosonic Noorderslag heeft gestaan, een van de meest geboekte Popronde bands van vorig jaar was en support deed voor bijvoorbeeld Danny Vera en De Dijk.

Het nummer ‘Breakthrough’ werd al een paar weken voor de release van de ep als single naar voren geschoven. Het is een catchy nummer, dat zich meteen in je hoofd nestelt. Daar dacht Giel Beelen van 3fm net zo over, want op 12 september mocht dit band dit nummer op de radio ten gehore brengen. Het is dan ook veruit hun populairste nummer op Spotify.

Ivory opent echter met een heel nader nummer en wel ‘Until We Are Strangers’, een mooi uitgesponnen ballade die hij zingt samen met een onbekende dame. Voor het goed opgebouwde nummer ‘Harbor’ zou zelfs Ed Sheeran zich niet schamen. ‘Exit Strategy’ is een nummer dat Daniel Cane al langer speelt en hier een gloedvolle uitvoering krijgt. Het mooi klein gehouden ‘Echoes’ is de goed gekozen afsluiter.

HET OORDEEL

Daniel Cane laat horen in korte tijd te zijn uitgegroeid tot een volledige band met een volwassen geluid. De 6 tracks tellende ep Ivory heeft met de single ‘Breakthrough’ misschien zelfs een profetische titel. Feit is dat singersongwriter pop nog altijd heel populair is en Daniel Cane niet alleen over een goede stem beschikt, maar ook mooie liedjes kan schrijven. Een band om in de gaten te houden dus.

 

 

Daniel Cane & The Rebellion geeft donderdag 24 november samen met Cynbel een optreden in LuxorLive