28 mei: een underground surpriseparty in Nijmegen

Unknown: Never try, never know

Marlies Rothoff ,

Unknown is het feestje waarvan je niet weet welke artiesten er komen en waarvoor zo min mogelijk reclame wordt gemaakt. Na een jaar afwezig te zijn geweest, komt Unknown terug met een tweede editie aankomende zaterdag 28 mei. Paul en Luc Dirks praten je graag bij over het concept. De broers hebben Unknown samen met Pasquinel Meurs bedacht en opgezet. Alle drie zijn ze bekend in de scene en allen waren in voor een ander soort feest dan ze gewend waren.

Het concept

"Het leuke van dit feest is dat het anders in elkaar steekt dan andere dancefeestjes. Bij feestjes die op Facebook of via andere manieren worden aangekondigd, weet je wat je kunt verwachten. Daarnaast ga je vaak naar grote feesten, omdat je vrienden erheen gaan" aldus Paul. "Unknown doorbreekt die sleur. Er komt geen Facebookevenement, er hangen een paar posters in de stad, maar meer niet. Je moet er dus zelf achter zien te komen dat het er is. En dan weet je eigenlijk nog niks, want we maken het programma niet bekend."

"Als je wilt komen, moet je een WhatsApp naar ons sturen en dan krijg je via ons een ticketlink, een wachtwoord en hints over wie er komen die avond. In zekere zin is het exclusief, maar we hopen zo mensen te vinden die echt geïnteresseerd zijn in het feestje. Dat maakt de sfeer namelijk alleen maar leuker."

"Daarnaast is het bij Unknown ook geen poespas," vult Luc aan. "Er komt geen enorm groot podium, maar gewoon een draaitafel in een strakke dj-booth. De zaal wordt gevuld met rook en verder blijft het gewoon strak. Het gaat ons om de muziek en het geluid. Het wordt geen half feestje."

De vorige editie

"De eerste editie was zeker geslaagd. Er waren zo'n 250 man die avond, zelfs mensen die ik nog nooit in Nijmegen had gezien, dat was wel bijzonder. Die kwamen dus echt voor dit specifieke feestje en ons concept. Er hing ook echt een hele leuke sfeer. Mensen waren blij verrast door de artiesten en gingen uit hun dak. Zelfs toen de muziek uit was, stonden we nog met een aantal man te dansen op de garderobebar."

Ook Baikal, de headliner van de vorige editie, schrijft enthousiast over de avond op zijn blog: "It was old skool dark intimate spheres with minimal lighting: resulting in proper warehouse rave vibes." Paul: "Voor een dergelijke artiest is het ook een keer totaal iets anders. Meestal weten de bezoekers wat ze kunnen verwachten als ze een naam zien, dan moet de artiest aan die verwachting voldoen. Nu kunnen ze ook een beetje buiten hun gebruikelijke set spelen en dingen uitproberen. De headliner van zaterdag is ook enthousiast over het concept."

Tipje van de sluier?

De broers kijken elkaar even gespannen aan voor ze zich bedenken wat wij mogen weten. "De muziek zal sowieso deephouse zijn. Dus geen techno, zoals bij de laatste Planet Rose. Aan het eind van de avond zal het wel wat hardere deephouse worden, dat was de vorige keer ook. De tweede editie van Unknown wordt weer in de Brebl gehouden, die sfeer past echt bij het concept en de muziek die wij draaien."

Als er gevraagd wordt naar de artiesten willen ze wel een paar kleine dingen vertellen. "De headliner komt uit Engeland. Mogen we ook iets over de tweede artiest vertellen?" Luc knikt ietwat onzeker. Paul: "De tweede act komt uit Nederland." "Dan is het ook misschien wel goed om erbij te vertellen dat ze niet uit Nijmegen komen en flink aan de weg timmeren" besluit Luc. "De rest vindt je pas op de avond zelf uit. Vorige keer hebben we de bezoekers de namen laten uitpuzzelen. Misschien dat we weer zoiets gaan doen."

Info

Unknown: Never try, never know
Zaterdag 28 mei, Brebl Nijmegen
Kaartjes: 12,50 euro in de voorverkoop en 16 euro aan de deur.
Kaartjes zijn te bestellen via WhatsApp: +316-41002015
Voor meer informatie: unknown.nl