De Giro komt naar Gelderland: gebeurt er ook iets met muziek?

Een overzicht van de activiteiten in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen

Robin Oostrum ,

Nibali, Landa, Valverde, Zakarin, Uran... of toch onze eigen Tom Dumoulin? Ach, wie de Giro wint zien we over drie weken wel in Turijn. Want de start van de eerste van de drie jaarlijkse grote wielerrondes is dit jaar in Gelderland. Een tijdrit in Apeldoorn, gevolgd door twee ritten in lijn van Arnhem naar Nijmegen en weer terug. Met daaromheen genoeg te doen voor wie nog even door wil feesten, of het wielrennen allemaal maar bijzaak vindt. Wij selecteerden de interessantste muzikale activiteiten uit het randprogramma in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen.

Waylon, 5 mei, Apeldoorn

Ah, daar is Waylon. De Apeldoorner kan natuurlijk niet ontbreken bij zo'n groot evenement in eigen stad, en speelt direct na de ploegenpresentatie op het Marktplein. Aanvang rond 20.00, toegang gratis.

LuxorLive, 5 t/m 8 mei, Arnhem

In Arnhem staat vier dagen lang een smaakmarkt op de hernieuwde boulevard tussen het station en poppodium Luxor. Laatstgenoemde presenteert daar vier dagen lang gratis enkele interessante lokale en regionale acts. Het hele programma vind je hier, maar verwacht onder meer Björn van der Doelen (5 mei), Remco Jacobs (7 mei) en Wilson (8 mei).

Parco Pantani, 5 t/m 8 mei, Arnhem

Arnhem eert de gevallen wielerheld Pantani in het Coehoornpark. Ook daar staan vier dagen lang stalletjes met Italiaans eten en komt onder meer krullenbol Maarten Ducrot iets vertellen. Muziek is er van o.a. Alexi Lalas en enkele lokale Arnhemse artiesten.

Italo Disco TUTTI, 6 mei, Apeldoorn + 7 mei, Nijmegen

Het in Nijmegen inmiddels meer dan bekende TUTTI-feest steekt voor de gelegenheid een aantal rivieren over. Op 6 mei, de dag van de openingstijdrit in Apeldoorn, is dit Italiaanse disco- en elektro-feest gratis toegankelijk in de Gigant. Aanvang vanaf 22.00. Diezelfde nacht is er voor het eerst in twintig jaar ook weer een N8 van Apeldoorn georganiseerd, met veel dj's en feestjes door het hele centrum. Een dag later keert TUTTI weer terug naar Nijmegen voor een feest in Lux.

Mercato del Gusto, 7 en 8 mei, Nijmegen

Het hele weekend staat het centrum van Nijmegen in het teken van de Giro. Daar heeft iemand - die vermoedelijk iets te vaak naar Florence op vakantie is geweest - iets leuks op bedacht: alle pleinen en straten krijgen een Italiaanse naam. En dus zitten we opgescheept met het Piazza del Re (Koningsplein), Piazza Monte Maria (Mariënburg), Piazza del Mulino (Molenstraat) en nog veel meer van dat soort ongein. Plein 1944 is omgetoverd tot Smaakmarkt (Mercato del Gusto dus) en lijkt de interessantste plek voor muziek te zijn. Zondag staan hier enkele dj's van vinyl te draaien, met na de etappe om 17.30 een heuse surprise-act van Nijmeegse bodem. We zijn benieuwd.

Giro Block Party, 8 mei, Arnhem

Electronischer getint is de Giro Block Party in het Arnhemse Musispark, zondag overdag. Ook hier geldt gratis entree, en draaien verschillende Arnhemse dj's die onder locals bekend staan als Rave Train Soundsystem.

Conclusie

Het randprogramma lijkt vooral te bestaan uit feest-dj's, coverbands en (heel veel) smaakmarkten met Italiaanse hapjes. Voor de alternatievere programmering speelt wellicht mee dat donderdag 5 mei in zowel Apeldoorn, Arnhem als Nijmegen al Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. Om aan te haken op de eerder gestelde vraag: gebeurt er ook iets met muziek? Ja dus, zie hierboven, maar wellicht minder dan verwacht.