Dag des Oordeels: Non-Alignment Pact - ////

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Dit keer ////, het debuutalbum van de Nijmeegse formatie Non-Alignment Pact.

DE MUZIEK

Non-Alignment Pact is een kwartet uit Nijmegen dat stevige post-punk combineert met donkere, spannende, melodieuze darkwave. Krassende, koude gitaren, een donkere, zware bas, kille synths en mechanische drums, geïnspireerd door jaren ’80 bands als The Cure, Joy Division, Killing Joke en Depeche Mode. Dit is muziek die je in je onderbuik voelt. De band bestaat nu ruim vier jaar en werkte buiten de schijnwerpers in alle rust aan hun eerste album. Dit debuut met de onuitspreekbare titel //// is opgenomen, gemixt en geproduceerd door Peter Onstein in de Bigmouth Studio.

PLUS

Het album opent sterk met ‘End?’. Eerst hoor je de retestrakke drums van Tjaco van Cromvoirt en Marcus Fressmann met zijn zware bas, vervolgens de gitaar van Ger Hermsen en de licht melancholische stem van Martijn Huijgen. In ‘Fight’ laat Non-Alignment Pact horen dat de sound nog groter en dansbaarder kan. Een postpunk anthem dat zo uit de koker van één van de grote voorbeelden had kunnen komen. Het bijna zes minuten klokkende ‘Past’ klinkt maniakaal en er wordt voortreffelijk naar een climax toegewerkt. Dan volgt het instrumentale intermezzo ‘Sculpture’, om vervolgens vol gas aan de tweede helft van //// te beginnen. ‘Ghost’ herbergt de beste vocalen en dat niet alles hel en verdoemenis is, blijkt wel uit het laatste nummer ‘Future’. Dit aan New Order schatplichtige nummer is doordrenkt met elktronica, waarin Huijgen hoopvol zingt “the future shines so bright”.

MIN

Zoveel is er niet aan te merken op dit album. Producer Peter Onstein heeft het groepsgeluid tot een krachtig geheel gesmeed en het klinkt allemaal lekker vet. Alleen zijn sommige teksten wel erg obligaat.

HET NUMMER

Sterk is het instrumentale ‘Reset’, dat aan Therapy? doet denken. Het begint traag, bijna onheilspellend. De gitaren klinkt killer dan ooit. Samen met de drums wordt er tempo gemaakt en de stem van Huijgen wordt niet gemist in dit nummer, maar even verderop horen we ‘Lights’, dat we als hét nummer van de plaat aanwijzen. Het geluid is groots, lekkere bas en veel synths. ‘Lights’ klinkt als onlangs gevonden Editors-track uit hun beginperiode.

HET OORDEEL

Non-Alignment Pact heeft een sterke sound. Misschien niet bijster origineel, de invloeden van hun postpunk voorbeelden zijn duidelijk hoorbaar, maar de band weet wel degelijk dit geluid overtuigend neer te zetten. De mechanische drums, donkere bassen, kille gitaren en duistere synths, het plaatje klopt helemaal. Ok, de teksten mogen wat sterker mogen op een volgend album, maar het is duidelijk dat Non-Alignment Pact met //// een sterk debuut heeft afgeleverd.