Popronde maakt data voor editie 2016 bekend

Redactie 3voor12 Gelderland ,

De Popronde, het grootste reizende festival van Nederland, heeft de data voor de editie van 2016 bekendgemaakt. Van 15 september tot en met 26 november tourt de karavaan met circa 130 talentvolle artiesten door het hele land. De aftrap vindt traditiegetrouw plaats in 'thuisstad' Nijmegen en daarna reist de Popronde langs 40 andere steden, om groots te eindigen met een eindfeest in Q-Factory, Amsterdam.

Nadat in 2015 met veel succes zeven steden op de zondagen werden toegevoegd aan het de tourkalender van de Popronde, wordt deze kalender in 2016 verder aangevuld met vier nieuwe steden: Gouda, Harderwijk, Roermond en Venray. Met deze vier toevoegingen is het tourschema ‘vol’, aldus Chris Moorman, hoofd Marketing van de Popronde: ‘In de elf weken dat de Popronde plaatsvindt zijn nu iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag gevuld. De periode gaan we niet uitbreiden, in Nederland groeien we niet verder dan dit. De volgende stap moet over de grens zijn.’

De inschrijvingen voor Popronde 2016 zijn inmiddels gesloten. De selectie voor Popronde 2016 wordt op 1 mei op Pinguin Radio en www.popronde.nl bekendgemaakt. De uiteindelijke selectie wordt gemaakt door een selectiecommissie die dit jaar is uitgebreid naar bijna honderd professionals uit de Nederlandse muzieksector, en waar onder meer Eva Koreman (3FM), Peter ‘Perquisite’ Perquin (Buma/Stemra), Hannah Vink (DWDD) en Dennis van Leeuwen (ex-gitarist Kane) zitting in nemen.

De Popronde strijkt in 2016 neer in de volgende steden:

15/09: Nijmegen                              20/10: Assen
16/09: Apeldoorn                             21/10: Venlo
17/09: Zwolle                                   22/10: Dordrecht
18/09: Roermond                             23/10: Hengelo
22/09: Delft                                     27/10: Leiden
23/09: Eindhoven                             28/10: Leeuwarden
24/09: Deventer                               29/10: Oss
25/09: Heerlen                                 30/10: Hoorn
29/09: Wageningen                          03/11: Emmen
30/09: Den Bosch                            04/11: Maastricht
01/10: Almere                                  05/11: Rotterdam
02/10: Gouda                                   06/11: Zutphen
06/10: Groningen                             10/11: Middelburg
07/10: Arnhem                                 11/11: Alkmaar
08/10: Haarlem                                12/11: Sittard
09/10: Weert                                   13/11: Hilversum
13/10: Utrecht                                  17/11: Breda
14/10: Tilburg                                   18/11: Enschede
15/10: Den Haag                              16/10: Harderwijk
19/11: Amersfoort                             20/11: Venray
26/11: Amsterdam (Eindfeest)

Zangeres Kirsten Berkx heeft een gezegende stem met veel mogelijkheden die ze optimaal benut. Al na een paar nummers klinkt in 'Skin' weer de herkenbare sound. Het nieuwe 'Lonesome Boy' is echter weer jazz-georiënteerd, maar met een twist. Kirsten begint rustig, maar haalt ineens fel uit en bouwt daarna af. Violist Sietse van Gorkom voert het nummer opnieuw tot een climax, om het vervolgens vloeiend te laten overgaan in het ingetogen 'All Over Me'. Het venijn blijkt sowieso in de staart te zitten. In 'Moonset' gaat het tempo omhoog en opnieuw showt Kirsten haar enorme vocale bereik. Toetsenist Jarno van Es zet het slotstuk 'The Hour Blue' alvast in (gespeeld op piano maar het lijkt wel een geprogrammeerde sample) maar de anderen zijn nog niet gereed en springen haastig in. Samen geven ze hun optreden een vlammend eind.

Niek Pronk @ Rik

Vorig jaar stond Niek Pronk nog als solo-artiest op het 3voor12-podium tijdens het Valkhof Festival, maar sinds eind 2015 is hij als band actief. Samen met bassist Paul Rijnbeek en Tijmen Ruizendaal op drums staat de zanger-gitarist in de hoek van de bovenkamer in dit old school-studentenhuis. Er hangt een bord Verboden te roken, maar op de plank staan wel twee waterpijpen. De openingssong 'Home' klinkt als rokerige Americana, waarbij Niek zijn stem flink vervormt. Hij heeft niet alleen daarmee meer mogelijkheden. Door de uitbreiding naar een trio is het ook mogelijk een uitgebreider repertoire te spelen. Niek Pronk (Trio) benut hun potentie optimaal.

'Dark' wordt heel klein gespeeld, met een opvallende falsetstem van Niek. Maar in het uptempo 'Crimes' laat hij zich weer van een rauwe kant zien met een enorme uithaal. Ook combineert hij zijn muzikantschap met zijn gave als illustrator. Het album Taste is een boekje met illustraties waarbij een downloadcode voor de muziek is gevoegd. Een slim idee. Het laatste nummer 'Heart' heeft Niek vorig jaar al uitgebracht, toen hij nog "zielig en alleen was als singer-songwriter," grapt Paul. "Maar het boekje met illustraties is dat zeker niet," is de gevatte reactie van de zanger. Het is duidelijk: Niek Pronk gaat voortaan als band door het leven, met een grote rol voor zijn illustraties.

a balladeer @ Daniël

In de kamer van de gastheer hangt een batikdoek met een kaart van Indonesië en een wereldkaart. Een toepasselijk decor, want singer-songwriter Marinus de Goederen - a.k.a. a balladeer - put inspiratie uit zijn vroegere verblijf in de Verenigde Staten. Van het tweede album Where Are You, Bambi Woods? speelt hij onder andere 'Nightmare On Elm Street', zijn beschrijving van de moord op John F. Kennedy vanuit het perspectief van echtgenote Jackie Kennedy-Onassis. Marinus bezingt de tragiek van het leven, ook op het debuutalbum Panama dat inmiddels bijna tien jaar oud is. Maar de gouwe ouwe 'Swim With Sam' speelt hij nog steeds met dezelfde passie en energie als toen.

A balladeer komt ook met een nieuwtje: op 11 maart aanstaande komt het nieuwe album A Wolf At the Door uit. En ook in dit werk komt de ellende om de hoek kijken. "A change is in the air, but we are not prepared for a wolf at the door." Het publiek luistert er geboeid naar, of het nu 'Fortune Teller' van het debuutalbum is of het nieuwere materiaal. Dat is toch wel bijzonder, omdat de meesten het oude werk waarschijnlijk (nog) niet kennen. Toegift 'Jolene' (de hit van Dolly Parton) komt misschien vreemd over in de set, maar speelt a balladeer vaker tijdens zijn optredens. Het wordt enthousiast meegezongen. Gelukkig eindigt Marinus met een golden oldie, 'Mary Had a Secret'. Spontaan begeleid door hand claps zet hij een vrolijke punt achter zijn Stuka-optreden.