Dag des Oordeels: NankoSoul - The Right Time

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van de Arnhemse soulformatie NankoSoul – The Right Time.

DE MUZIEK

NankoSoul bestaat sinds 2012, opgericht door zanger en songwriter Nanko Meiborg, zoon van een jazzpianist, die na het horen van Donny Hathaway wist dat hij soulzanger wilde worden. De zevenkoppige band bestaat verder uit toetsenist Jasper Mellema, gitarist Robert Siroen, Solon Carpay op bas en Robert Söhngen op drums (Leo Binas speelt drums op één nummer). Evi Bosman en Anne Ketelaar verzorgen de achtergrondvocalen. The Right Time heeft de feel van een ouderwetse soulplaat met invloeden van Stevie Wonder, Prince, maar ook artiesten van latere generaties zoals Jamiroquai en D’Angelo.

De plaat opent met de vorig jaar al uitgebrachte single ‘The Sky At Sunrise’, een sterk nummer dat laat horen dat deze band in korte tijd een hoog niveau heeft weten te bereiken. Catchy, slepend, met een gillend gitaartje en veel stemmen. Meteen daarna volgt ‘Make A Connection’ met een onweerstaanbare gitaarriff, maar bovenal blijft het soul met hoofdletter S. The Right Time weet 10 nummers lang de aandacht vast te houden, er gebeurt muzikaal genoeg en eigenlijk zijn er geen mindere nummers te ontdekken. Het groepsgeluid is redelijk slick, maar dat hoort nu eenmaal bij soul. In het tekstboekje zijn niet alleen de teksten te vinden, ook schrijft Nanko over de inspiratie voor de nummers. Zo werd ‘I Feel’ geïnspireerd door het baanbrekende Voodoo album van D’Angelo. Knap hoe dit nummer een soortgelijke zweterige sfeer heeft meegekregen. Het met hijgjes beginnende ‘All I Wanna Do’ wordt uitgebouwd tot een groots nummer eindigend in een soort gospelapocalyps.

PLUS

Nanko weet precies waar hij de mosterd vandaan moet halen. Duidelijk veel inspiratie opgedaan in de soularchieven. Ook staat hij muzikaal zijn mannetje en durft hij met zijn stem de hoogte in te gaan. The Right Time klinkt volwassen en afwisselend. ‘High High Higher’ komt midden op het album als reprise voorbij, maar het echte nummer sluit The Right Time in stijl af.

MIN

De hoogtijdagen van de soul liggen al jaren achter ons, dus het zal moeilijk zijn voor NankoSoul om echt door te dringen bij een poppubliek. Een gemiddeld Rihanna of Beyonce nummer klinkt toch anders, ook kunnen we hier niet echt het stempel retrosoul op drukken, waarmee bijvoorbeeld Raphael Saadiq de laatste jaren furore maakte. NankoSoul maakt een moderne variant gestoeld op sterke voorbeelden uit het verleden.

HET NUMMER

Het sterkste nummer van The Right Time is ‘I Feel’, vanwege de perfecte muzikale invulling, vergelijkbaar met een nummer van D’Angelo. Superstrakke drums, slick gezongen tekst, een achtergrondkoortje dat op het goede moment wordt ingezet, net zoals de funky keys.

HET OORDEEL

The Right Time, het eerste volwaardige album van Nankosoul, is helemaal af. Het heeft een duidelijke kop en staart, waarbij het nummer ‘High High Higher’ zelfs een reprise heeft. Hierdoor wordt er nog meer één geheel van de plaat gesmeed. Nanko Meiborg heeft niet alleen het beste uit zichzelf gehaald, ook zijn hele band heeft hij tot een grootse prestatie gebracht. Met een plaat van het niveau van The Right Time kan Nanko podia tot ver buiten Gelderland voorzien van een flinke scheut soul.

NankoSoul speelt zaterdag 19 maart om 16.00 uur in platenwinkel Kroese Arnhem