Eerste en laatste album Achterhoekse band Charing X beschikbaar op Spotify en iTunes

3voor12 Gelderland ,

De Achterhoekse band Charing X hing exact 9 jaar geleden hun gitaar in de wilgen, maar deze week lanceerden de rockers uit Dinxperlo en Doetinchem hun debuutplaat op Spotify en iTunes.

De single 'Make Up Your Mind' die Charing X opnam na het winnen van De Heineken Student Music Award 2001, is al langer via Spotify te beluisteren, maar het volledige album Charing X was tot op heden enkel op cd verkrijgbaar. Deze cd kwam in het voorjaar van 2007 uit in een oplage van 300 stuks en was binnen een mum van tijd uitverkocht. Een herpersing van het album heeft nooit plaatsgevonden.

Paradiso, Gelredome en Melkweg
Charing X bestond van 1998 tot 2007. Critici omschreven Charing X als "een crossover-band met een Amerikaans geluid. Rock waarin schurende klanken worden afgewisseld met melodische bruggetjes en refreinen.” Vanaf de oprichting heeft de band aardig naam gemaakt. De band trad onder andere op in een uitverkocht Paradiso, het Gelredome en de Melkweg.

Ook speelde Charing X o.a. live op 3FM, YorinFM en Radio2 en was de band meermaals te zien op nationale TV. In 2001 tekenden de muzikanten een platencontract bij Silvox uit Bonte Brug en in 2004 toerde “CX” in het buitenland.

Op de vraag waarom het zolang heeft geduurd, zegt voormalig bassist Mike Hendrixen met een glimlach: “The Beatles hebben er nóg langer over gedaan... We zijn vooral erg blij en trots dat de liedjes nu voor iedereen toegankelijk zijn. De kans is groot dat het vooral de bandleden en hun aanhang zijn die de nummers gaan streamen, maar toch… het is te gek dat liedjes die je met elkaar gemaakt hebt nu over de hele wereld beschikbaar zijn.”

Charing X

Charing X

Wekenlang op één
Het is overigens best vreemd dat Charing X hun werk zo laat digitaal uitbrengt. De single Greed werd in 2004 namelijk enkel als digitale downloadsingle uitgebracht. Dat was in die tijd nog zó bijzonder dat het de Achterhoekers de eerste plaats in de officiële Nederlandse downloadcharts opleverde en wekenlang in de top 5 stond. Zelfs boven acts als Anouk, Justin Timberlake en U2!

Reünie
Plannen voor een reünie zijn er overigens niet. Zangeressen Cordula en Evelien timmeren hard aan hun eigen muzikale solocarrière, drummer Wilfried speelt tegenwoordig bij de coverend Plebz en begeleidt Laura van Kaam, Bas Verweij speelt nog actief gitaar bij de band Gepetto, maar Sanne (toetsen) en Mike (bass) maken beiden geen muziek meer.

Het album is te beluisteren via Spotify, via Facebook en iTunes.