Zes jaar lang werkte Eva Almagor aan haar debuutalbum en als publiek konden we na afloop van de release-avond niet anders constateren dan dat ze haar tijd goed heeft besteed. Op het oog ontspannen betrad Eva deze avond het podium: pijpenkrullen, gebloemd broekpak en een lach van oor tot oor. Met alleen al haar entree won ze de bezoekers - massaal toegestroomd in dit intieme theater - helemaal voor zich. Almagor stelde zich kwetsbaar op en kreeg niets anders dan warme bijval.

Het concert

Albumrelease Eva Almagor
24 maart 2016, Theater Het Badhuis, Nijmegen

De muziek

De muzikale carrière van de Nijmeegse Eva Almagor startte met het in eigen beheer uitbrengen van een ep, gevolgd door de singles 'Silverlining' (2013) en 'Burning' (2014). Ze stond onder meer in het voorprogramma van De Dijk en in 2015 op het Valkhof Festival. Almagor werd omschreven als 'de Norah Jones van de Lage Landen, maar met veel meer blues & balls' door Ongekend Talent, het online platform van de NCRV voor beginnende bands en muzikanten. Muziek met een blues, roots, jazz en soul gevoel. De eerste single 'While We're Waiting' van haar debuutalbum Against The Grain verscheen in februari 2016.

Voorprogramma Ruben Klavers

Eva Almagor is niet de eerste die vanavond het podium betreedt. Als support-act heeft zij de Nijmeegse Ruben Klavers uitgenodigd. Een goedlachse, breedsprakige Amerika-reiziger die op 17 april zijn eigen debuutalbum ten doop gaat houden. Houd deze datum vrij, en spoed je allemaal naar café The Shuffle, Nijmegen, want daar gaat iets heel moois gebeuren. Ruben speelt Americana, roots en een flinke vleug blues. Zijn nummers heeft hij gebaseerd op de avonturen die hij meemaakte tijdens zijn omzwervingen rond New Orleans, maar ook tijdens een roadtrip door meerdere Amerikaanse staten. Geen grootse of meeslepende avonturen, maar wel pakkend op tekst en muziek gezet en met veel verve en enthousiasme ten gehore gebracht.

Eva Almagor

En dan komt Eva. Zes, soms zeven, man ondersteunen haar: drums, twee gitaren, trompet en saxofoon, backing vocals, percussie en bas worden met groot enthousiasme verzorgd door haar vaste band. Wat enorm opvalt, is de warmte en de saamhorigheid die spreekt uit deze groep mensen op het podium. Eva steelt de show hoe dan ook, doordat haar naam verbonden is aan dit project. Ze is al vergeleken met een aantal grootheden als Norah Jones en Janne Schra, maar daar zou ook Sade aan toegevoegd kunnen worden. Zowel de opbouw van de nummers als haar stem doen bij vlagen sterk denken aan een klassieker als ´Smooth Operator´.

80 minuten duurt de set en dat is geen minuut te lang. Sterker nog: jammer dat er geen toegift kwam. Alle nummers van de cd worden gespeeld, maar ook een aantal nummers dat het niet gehaald heeft. Niet vanwege gebrek aan kwaliteit, maar er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden bij een album. Hopelijk komen ze alsnog op een volgende release terecht.

Eva schrijft, componeert en zingt blues, roots en soul in een fraaie nieuwe combinatie. Een nummer als ´By Surprise´ verrast door de rustige melodielijn die op spannende wijze wordt gevuld met opeenvolgende muzikale elementen: drum, sax, gitaar. Ze spelen niet tegelijk, maar nemen als een estafette het nummer van elkaar over waardoor het rustig maar toch vol klinkt. Dat geldt ook voor het nummer ´When We First Meet´ dat helaas niet op de cd terecht is gekomen.

Tijdens het nummer ´Leave You´ gaan de saxofoon en de gitaar een muzikaal duel aan en over het nummer ´Overflow´ vertelt Eva lachend dat het oorspronkelijk ´Words´ heette. Maar ja, uitgesproken op zijn ‘Nimweegs’ en al gauw gevolgd door de zinsnede ´Hèjje ’t al geheurd?....´ werkte dit Werner Pensaert, de Belgische producer van de plaat, zodanig op zijn gemoed dat hij de titel snel veranderde.

Het moment

Halverwege de set daalt Eva het podium af om tussen het publiek een aantal kleine songs te spelen. Hier blijkt haar grote klasse, want ook zonder volledige band en alle instrumenten blijven haar stem en performance staan als een huis.

Het oordeel

Zes jaar werk zit er in het maken van haar debuutplaat en in die zes jaar heeft Eva Almagor kans gezien om een volwassen album bij elkaar te componeren. Ze heeft het in zich om bij de hele grote singer-songwriters van Nederland te gaan horen. Niet alleen haar stem, maar ook haar persoonlijkheid en het enthousiasme waarmee ze op het podium staat beloven een mooie carrière. Hopelijk hoeven we geen zes jaar te wachten op een tweede plaat.