Grootste metalfestival van Nederland houdt zijn line up klein van formaat en groots van vermaak

Matthijs Mekking ,

Voor het eerst was Fortarock een tweedaags festival. Een wat kleinere programmering zaterdag 4 juni als vervanging van Fortarock in the City en een grote line up zondag 5 juni. Ten opzichte van de vorige editie veranderde er verder niet veel. Het grootste metalfestival van Nederland zette de trend van afgelopen jaar door en hield zijn line up klein van formaat. Ook daardoor was Fortarock deze editie wederom een onderhoudend metalfeestje.

FortaRock 2016
4 en 5 juni, Goffertpark Nijmegen

Gezellig is niet een woord dat snel in verband wordt gebracht met muziekstromen als death metal, hardcore en andere stevige muziek die vandaag te horen valt. Maar er hangt een gemoedelijke sfeer in het Goffertpark en de snoeiharde gitaren brengen het publiek zichtbaar vreugde. De weergoden zijn metalfans ook goed gezind. Na weken van wisselvallig weer is het dit weekend tropisch warm. En dat betekent een keuze tussen goed smeren of verbranden, net als vorig jaar. Bij elk podium staan emmers water met sponsen die de mensen kunnen gebruiken om de hitte tegen te gaan.

Ondanks de hitte en de gemütlichkeit wordt er wel stevig gedanst. Havok zorgt al net na het middaguur voor de eerste Wall of Death, en er onstaat een flinke pit bij Suicidal Tendencies. En ook de headbangers houden zich niet in, voornamelijk te vinden in de tent bij de vele black metal acts, maar ook bij de oude rotten Megadeth en Obituary.

En dan is er Babymetal. Iedereen heeft er een mening over: Of je vindt het belachelijk, of je gaat er helemaal van uit je dak. Toch wil iedereen even de hype zien, want de tent stroomt helemaal vol. Op het hoofdpodium is het makkelijk scoren met Disturbed, die covers van The Who en Rage Against The Machine ten gehore brengt. In de tent sluit vervolgens King Diamond af. Hij speelt zijn album Abigail (1987) integraal en brengt een Halloweenesk visueel spektakel.

Bij afsluiter Volbeat mag het volume flink omhoog. Over de geluidskwaliteit wordt wat geklaagd: "In de tent staat is het niet goed afgesteld, op de main stage waait het weg." Maar voor de afsluiter mogen de boxen op 'Volbeat'-stand en klinkt het zelfs buiten het terrein nog goed in de oren. De Deense rockabilly-metal bij een ondergaande zon gaat er in als zoete koek en stuurt het veld met een tevreden gevoel naar huis.