Studentenbandwedstrijd Kaf en Koren heeft zich door de jaren heen weten te positioneren als het kleine broertje van de Roos van Nijmegen. Cultuur op de Campus koos negen bands die de strijd om de titel ´beste studentenband van Nijmegen´ aangingen. Na enkele voorrondes in het CultuurCafé besloot de vakjury dat Of Stone And Fire, The Super Soakers en Home For Supper door mochten naar de finale. Afgelopen dinsdag werd de finale gehouden in Merleyn.

Aan Of Stone And Fire de taak om de avond te openen. De mannen uit Arnhem trappen meteen het gaspedaal flink in en knallen heel strak door een set vol vuige stonerrock en grunge. De band doet denken aan Queens Of The Stone Age, Black Rebel Motorcycle Club en aan bier en zweet in smoezelige zaaltjes. Aan podiumervaring duidelijk geen gebrek, het trio staat comfortabel op het podium. “Best leuk verhaal over hoe wij zijn ontstaan, nee grapje, dit is ons derde liedje”, grapt zanger Martin Ouboter. En daar gaan ze weer. Na vijf nummers vol met ronkende baslijnen en dikke riffs neemt de band ineens gas terug. Voor het nummer ‘Vultures’ wordt de dertienjarige trompettist Gilles op het podium gehaald. Jammer, het nummer zit goed in elkaar, maar haalt compleet de vaart uit de verder energieke set. Met de lollige afsluiter ‘I Love Disco’ weet de band de aandacht van het publiek weer te pakken. Echter, om als Arnhemse band in Nijmegen een publieksprijs mee naar te huis te nemen, zullen de heren van betere huizen moeten komen.

Dan zijn The Super Soakers aan de beurt. Rammelige surfrock uit Oploo gespeeld door jonge honden met energie voor tien. Vanaf opener ‘Close To The Sun’ zit de sfeer er meteen goed in. Het Nijmeegse Merleyn verandert even in zonnig Californië in de jaren zeventig. Zanger/gitarist Mart stuitert enthousiast over het podium en het plezier spat van het podium. Misschien zelfs iets té enthousiast, want tussen de nummers door neemt de band nauwelijks tijd om op adem te komen. Hierdoor zijn de praatjes tussen de nummers door slecht te verstaan en kunnen we enkel het typisch Brabantse “houdoe” ontcijferen. In tegenstelling tot hun voorgangers weten The Super Soakers wel succesvol blazers in te zetten. Voor het slotnummer verruilt Mart zijn gitaar voor een saxofoon en brengt de set vanuit het midden van de zaal tot een hoogtepunt. Aan de jonge leeftijd van het publiek te zien, heeft de band het slim aangepakt en een flinke entourage naar Merleyn meegesleept. Dat zal later ook blijken als de band met overtuigende meerderheid de publieksprijs (Down the Rabbit Hole tickets voor de hele band) in de wacht sleept.

De avond wordt afgesloten door het viertal van Home For Supper, dat eerder al in de finale van de Roos van Nijmegen stond. In schril contrast met de voorgaande bands gaat Home For Supper duidelijk voor het grote gebaar. Strak gekunstelde spierballen rock gemaakt voor de grote festivals en stadions. Zanger Thijs heeft een goede stem en het is makkelijk mee zingen met de catchy refreintjes. De band kleurt echter wel erg binnen de lijntjes. De jaren tachtig-riffjes, de bassist en gitarist die naast elkaar staan te dansen, de manier waarop het publiek bij de show betrokken wordt: we hebben het allemaal al eens eerder gezien en het gezelschap weet nergens echt te verrassen.

Na een kort beraad van de vakjury is de winnaar duidelijk: publieksfavoriet The Super Soakers mag zich terecht de beste studentenband van Nijmegen noemen. Met een plek op het Valkhoffestival tijdens de Vierdaagsefeesten als beloning. De overige bands zijn gelukkig niet voor niets gekomen. Jurylid en sponsor Sebastiaan van Bijlevelt van Galloway Studio heeft nog een verrassing: alle bands mogen gratis een dag naar de studio komen voor professionele opnames. Een mooie afsluiting van deze avond met nieuw aanstormend talent.