De indierockers van Saint Charlie timmeren aan de weg

Van de kelder van het ‘oude Roosje’ naar het uitbrengen van een cd

Daniel Schilling ,

Saint Charlie is een indie-psycho-rockband van vier eind twintigers uit Nijmegen. Ze oefenen in het oude Doornroosje in Nijmegen, waar ook bands als De Staat en Black Bottle Riot oefenen. Bij aankomst in het 'oude Roosje' voel je de creativiteit al hangen. Het hele gebouw staat vol met graffiti, overal staan tuinstoeltjes en liggen lege blikjes en op de parkeerplaats staan voornamelijk oude ragbakken. Op de planning van Saint Charlie staat een gloednieuwe plaat. Hoe werkt de band vanuit de kelder van het 'oude Roosje' toe naar het uitbrengen van een album?

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd, laat de band weten. "Zoals het releasen van onze ep in samenwerking met 3voor12 Gelderland op 9 mei vorig jaar. Dat was een eerste ijkpunt: het uitbrengen van de ep betekende namelijk ook het begin van de band Saint Charlie. Daarvoor traden we op onder een andere naam om podiumervaring op te doen en nummers te schrijven die in één keer konden worden neergezet" geeft bassist Roel Meurs aan.

Daarnaast noemt de band het spelen in Paradiso als hoogtepunt van afgelopen jaar. Drummer Thijs Schamp: "Paradiso biedt ruimte aan opkomend talent. Wij zijn op basis van publieksstemmen via Pinguin Radio uitgekozen om daar te spelen. Dat was voor ons een bevestiging dat we niet alleen zelf onze muziek leuk en goed vinden, maar dat er ook publiek is die onze mening deelt."

"Ons optreden vorig jaar op TREK Amsterdam is ook een mooi verhaal" aldus Thijs. "Omdat TREK geen muziekfestival maar een foodtruck festival is, was er maar één podium voor de bands. Dit zorgde ervoor dat het gehele publiek ook daadwerkelijk naar ons keek en het hele veld vol stond. De programmeur van het festival was zo enthousiast dat hij ons dit jaar terug wilde voor alle edities."

In januari van dit jaar hebben de jongens contact gezocht met de programmeur en zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar staat de band dus op elke editie van TREK, maar ironisch gezien niet op de Nijmeegse editie door verplichtingen elders. Sinds april heeft niet alleen de band zelfvertrouwen dat ze goed bezig zijn, maar ook platenzaak Kroese laat dat vertrouwen zien. Kroese heeft de band namelijk binnengehengeld in hun eigen platenlabel Kroese Records. Een jaar na het uitbrengen van de eerste ep maakt Saint Charlie nu de volgende stap, op weg naar een album.

Schrijven om drie uur 's nachts

Het afgelopen jaar is de band bezig geweest met het schrijven voor het album en het verzamelen van ideeën. In januari zijn de jongens naar Villartist in België geweest, een verbouwde villa waar bands zich een heel weekend lang op de muziek kunnen focussen. Thijs: "Alles wordt verder voor je geregeld: eten, drinken, slaapplek.... je hoeft nergens meer aan te denken. "

"Vooral het niet gebonden zijn aan tijd was een verademing en gaf een boost aan onze creativiteit. Je kunt spelen en opnemen wanneer je maar wilt en zo kun je midden in de nacht ineens heel creatief zijn. Op deze manier is ook het nummer 'Velvet Nights' geboren dat op het album gaat verschijnen: om drie uur 's nachts. Dat weekend heeft het fundament gelegd voor onze huidige sound en het aankomende album. Toen kwamen alle sounds en ideeën bij elkaar, die we door een soort trechter hebben gehaald waardoor het nu één geheel is."

Begin dit jaar is ook het hele proces begonnen van het werken met een producer en kwamen de eerste deadlines in zicht. Wat wil Saint Charlie met het album? Welke kant wil de band van zich laten horen? Zanger/gitarist Mark van der Mee: "Niet alles past binnen de visualisatie die we voor ogen hebben en op zo'n moment vallen er nummers af en schaven we aan andere nummers." Het viertal heeft hierbij de hulp ingeschakeld van producer Guido Aalbers, die onder andere gewerkt heeft met bands als Muse, Coldplay en Queens of the Stone Age.

Voordekunst

Saint Charlie

Saint Charlie

Voor een ervaren producer als Guido Aalbers is geld nodig en dat bedrag kan Saint Charlie niet zomaar ophoesten. Daarom is de band een crowdfundcampagne gestart op Voordekunst, een ontwikkeling die we de laatste tijd wel vaker zien bij muzikanten. Naast de financiële kant heeft crowdfunding volgens Saint Charlie ook een andere functie. "Het is een goede manier om te checken of het publiek nog warm loopt voor je muziek, en tegelijkertijd is het een mooi platform om je band en je album te promoten. Al kan het natuurlijk ook zomaar zijn dat je je doel niet haalt" aldus de band.

En wat gebeurt er dan? De vier heren hebben hun doel duidelijk voor ogen: dit album met deze producer gaat er sowieso komen. "Is het niet via deze weg, dan wel via een andere" aldus Thijs. Met de gedrevenheid en passie van Saint Charlie zit het in ieder geval wel snor, verder gaan we het horen op het nieuwe album.

Voel jij je na dit interview geroepen om de band te steunen, dan vind je hier de link naar het crowdfundingproject: https://www.voordekunst.nl/projecten/4243-debuut-album-saint-charlie. De crowdfundactie loopt tot en met 20 juni 2016.

Saint Charlie is:
Roel van Meurs: bas (en penningmeester)
Mark van der Mee: zang en gitaar
Thijs Schamp: drums
Mark Velu: gitaar