Dag des Oordeels: Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer Pavlov Beauty Saloon, het tweede album van Donnerwetter.

DE MUZIEK

Precies een maand geleden werd het tweede album van de Achterhoekse/Arnhemse band rondom voorman Rocco Ostermann groots gepresenteerd tijdens Donnerwetter Day in LuxorLive. Iets wat een jaarlijks terugkerend evenement dient te worden. Die “knalharde creatieve hoogmis van tien uur” liet precies horen hoe Donnerwetter het wil. Stilzitten is geen optie voor de vier heren, creatieve veelzijdigheid een must. Dat laat de band ook horen op Pavlov Beauty Saloon, een kleurrijk muziekbeest dat zich niet in 1 of 2 luisterbeurten laat doorgronden.

De alternatieve singer songwriter rock heeft net als op het titelloze debuut vele verschijningsvormen, waardoor elk nummer weer anders klinkt. In en achter de liedjes van Donnerwetter schuilt een wereld van verhalen en mensen. Zanger en gitarist Rocco Ostermann heeft zo zijn eigen kijk op de wereld en weet dat te vertalen in prachtige teksten. Samen met gitaarbeest Wout Kemkens (zij zijn ook de blikvangers van Shaking Godspeed, alleen dan in omgekeerde volgorde), de inmiddels meer dan gemiddeld ingespeelde Matthijs Stronks (toetsen) en het retestrakke drummen van Mike Visser is ook het muzikaal idioom om je vingers bij af te likken.

PLUS

Het album opent met het prachtige ‘Mother’, dat wordt gedragen door fraaie pianoarrangementen, terwijl daarna meteen de gekte losbreekt in ‘Mango Juice’. Mooi verhalend is ’It’s Late’, terwijl ‘Blissful Dawn’ een ex-liefdesliedje Rocco stijl is met subtiele referenties aan Pink Floyd en andere singles uit zijn jeugd. ‘Trumpoline’ (check de video) is een anti-Donald Trump-song, die ook aandacht verdient in de Verenigde Staten zelf. Wie weet is het nog ergens goed voor. De heerlijke gekte in ‘Humorphine’ is absoluut geïnspireerd door Frank Zappa & The Mothers Of Invention. Zelfs Primus is niet ver weg. De plaat wordt stijlvol afgesloten met ‘While The Moon Shines Through My Beer’ (sowieso al een prachtige songtitel).

MIN

Dit kopje kunnen we overslaan, of het zou moeten zijn dat Pavlov Beauty Saloon bezwijkt aan de hoeveelheid muzikale ideeën. Of kunnen we deze diversiteit juist als pluspunt aanmerken?

HET NUMMER

Ook het aanwijzen van één specifiek nummer dat er uit springt is moeilijker dan het lijkt. Zeer sterk is ‘Oh, You Little Troublemaker’, maar dan begint ‘Peek-A-Boo’ en dan weet je dat het nog gekker kan. En dan geldt hoe gekker hoe beter. Ook ronduit schitterend is ‘The Fight Was Fixed’, dat een aparte, beetje jazzachtige melodielijn heeft.

HET OORDEEL

Donnerwetter is duidelijk gegroeid de laatste anderhalf jaar. De band heeft heel veel live gespeeld, scherpte ondertussen het wereldrecord meeste optredens in 24 uur aan, waardoor een hecht collectief is ontstaan. Dat betaalt zich uit op het ijzersterke tweede album Pavlov Beauty Saloon. Voorman Rocco Ostermann kan helemaal los gaan en zichzelf zijn in de tien uiteenlopende nummers, die de juiste muzikale invulling hebben gekregen. Absolute aanrader voor liefhebbers van muzikale uitdagingen.

Inmiddels begint ook de rest van Nederland door te krijgen wat voor een bijzondere (Gelderse) band Donnerwetter is, getuige hun tweede plek in de Vinyl 50 (editie 85).