Syl Scheffel nieuwe hoofdredacteur 3voor12 Gelderland

Een kennismaking met Scheffel en vice-hoofdredacteur Egbert Middelink

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Syl Scheffel (25) neemt het stokje over van Aukje Verstegen als hoofdredacteur van muziekplatform 3voor12 Gelderland. Scheffel woont in Nijmegen en werkte na een studie communicatie onder andere als marketeer voor De Kaaij, Music Meeting, Oddstream en Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. "Over twee jaar moeten we een vaste basis zijn voor verslaglegging van de Veluwe tot aan de Achterhoek," aldus de nieuwe kartrekker.

Muziek dus! Waar luister je zelf zoal naar?
"Op de middelbare school vooral Razorlight, Oasis, The Verve, Arctic Monkeys en Kaiser Chiefs. Toen ik ging studeren verbreedde dat naar artiesten als Paul Kalkbrenner, Ben Pearce en Klangkarussell. Bij Music Meeting ontwikkelde ik een voorliefde voor wereldmuziek, maar hiphop kan ik ook goed waarderen. Eigenlijk is daar dus geen peil op te trekken, ik ben breed geïnteresseerd en regelmatig op festivals te vinden."

Waarom 3voor12 Gelderland?
"Ik heb het altijd prettig gevonden om me in te zetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld op Heumensoord en tijdens mijn studie. Ik krijg daar energie van! Het is tof om samen te werken met een enthousiaste club mensen en helemaal mooi dat dit nu ook binnen de muziek kan. Een mooie kans om de kennis die ik als marketeer bij verschillende podia en festival heb opgedaan in te zetten voor de vele talentvolle acts in Gelderland.  Het is fijn om even niet met commerciële doelen bezig te zijn. Ik geniet van de passie bij opkomende muzikanten, dus daar zet ik me graag voor in."

Klinkt nobel, maar hoe ga je dat dan aanpakken?
"Bijvoorbeeld door goed te kijken waar kansen liggen voor 3voor12 Gelderland. Denk op korte termijn aan aanwezigheid tijdens de 100e Vierdaagse en het Valkhof Festival. Maar het lijkt me ook goed als we partner worden van diverse podia en als kennisbron kunnen fungeren voor opleidingen in de hele provincie. Daarbij wil ik echt graag inzetten op samenwerking met andere partijen die het muziekhart op de juiste plaats hebben zitten. Hoe kunnen we elkaar versterken en 3voor12 Gelderland neerzetten als een sterk platform. Het begint intern: alle neuzen dezelfde kant op krijgen en zorgen voor een goed, volledig en sterk team van vrijwilligers. En daarna naar buiten!"

Gaan er nog dingen veranderen?
Over twee jaar moet het er anders uitzien dan nu, durft Scheffel te stellen. De laatste jaren is een veel gehoord kritiekpunt dat 3voor12 Gelderland zich vooral op Nijmegen en Arnhem lijkt te richten. Dat ziet ze graag anders: "We zouden die basis willen uitbreiden naar de Achterhoek en de Veluwe (Apeldoorn en Harderwijk), bijvoorbeeld door met lokale partijen samen te werken. Zo worden we hopelijk ook daar een vaste basis voor nieuwsitems, recensies en verslaglegging."

Om dat te realiseren krijgt ze hulp van Egbert Middelink, die de rol van vicehoofdredacteur op zich neemt. Geen nieuwe naam voor de meeste 3voor12'ers, want Middelink is al enkele jaren actief als fotograaf en schrijver binnen de club. De 48-jarige Giesbeker, vader van twee dochters (18 en 19), is interim-manager van een ziekenhuis en de ideale man om de organisatie intern op orde te krijgen. Middelink: "Daarnaast ontwikkelen we samen met de kernredactie een visie en concrete doelen voor de toekomst. Daarbij luisteren we vooral naar de vrijwilligers: wat speelt er, wat gebeurt er allemaal in de regio, hoe kunnen we dat uitdiepen en uiteindelijk weer teruggeven aan de muziekliefhebbers uit Gelderland."

Mooie langetermijnplannen. Wat nu eerst?
Syl Scheffel: "De Vierdaagsefeesten, altijd één van onze grootste evenementen. Nieuw daarbij is dat we dit jaar niet alleen focussen op het Valkhof Festival, maar ook op relevante concerten op andere locaties. Haha, toch weer in Nijmegen inderdaad. Maar daarna snel door naar de Zwarte Cross!"