#ZC16: "Mijn Russische schoonmoeder radicaliseert. Hebben jullie tips?"

Vragenuurtje aan Pussy Riot op de Zwarte Cross

Gino van Zolingen ,

Je moet wat doorstaan om Nadja Tolokonnikova, het meest bekende gezicht van Pussy Riot, en Dasha Adler, tekstschrijver en producent van de politiek feministische punkrockband, te kunnen spreken. In een tipi vol zengende hitte kon het publiek zaterdag 23 juli vragen stellen aan de artiesten-activisten.

De hitte valt eigenlijk ook wel in het niet, vergeleken met de 21 maanden strafkamp die drie leden van Pussy Riot, waaronder Nadja, hebben moeten ondergaan. Met hun aanwezigheid ondersteunt Pussy Riot de actie van Amnesty International voor de Russische activist Ildar Dadin. Daar schreven we eerder over.

Is het geloof in verandering in Rusland nog even sterk aanwezig?

Nadja: "Eind 2011 hing er veel hoop in de lucht en geloofden wij dat we echt verandering teweeg konden brengen met onze acties. Honderden mensen die deel uitmaakten van een burgerrechtenbeweging gingen de straten op in Moskou."

"De onderdrukking onder het regime van Poetin is heviger geworden. Er zijn nog steeds mensen die geloven in verandering, maar dat wordt steeds minder, jammer genoeg. Wat dat betreft zijn we veranderd. We zijn somberder geworden. Minder kleurrijk als in het begin. Desondanks houden we hoop dat wij dingen kunnen veranderen."

Wat doen jullie nog verder?

Nadja: "We hebben een onafhankelijk nieuwskanaal opgericht, MediaZona, waarbij we ons focussen op het rechtssysteem en de situatie en omstandigheden van gevangenen in Rusland. Daarnaast hebben wij een NGO opgericht, Zona Prava, om gevangenen op verschillende manieren te ondersteunen."

Pussy Riot heeft dit jaar ook een nieuwe clip uitgebracht: Chaika. Het nummer is opgedragen aan de gelijknamige procureur-generaal van het Poetin-regime die corrupt is en banden onderhoudt met de maffia.

Mijn Russische schoonmoeder

Een man uit het publiek, getrouwd met een Russische vrouw, merkt op dat zijn Russische schoonmoeder de laatste tijd aan het radicaliseren is en dat hij het steeds moeilijker vindt om haar met redelijke argumenten te overtuigen. 'Wat kan hij doen?', vraagt hij op wanhopige toon aan het duo.

Dasha: "Het lijkt mij nooit verstandig om met je schoonmoeder in discussie te gaan." De tent lacht. En dat kan allemaal op de Zwarte Cross. Soms serieus, maar wel met een dikke laag humor.