#ZC16: Organisator Lovink: "Hier raak ik even ontroerd van"

Zwarte Cross verkoopt voor het eerst volledig uit

Gino van Zolingen ,

Terwijl Hiltop Howlers, de band van Zwarte Cross-organisator Hendrik Jan Lovink, zich opmaakt voor het laatste nummer, toont iemand uit het publiek hem zijn mobieltje. "Hier raak ik toch even ontroerd van mensen" zegt Lovink. Het nieuwsbericht op het venstertje geeft aan dat ook de vrijdag van het festival is uitverkocht. Kaarten voor de zaterdag, zondag en de camping waren al vóór aanvang niet meer te verkrijgen. Voor het eerst in haar twintigjarig bestaan is het gehele festival volledig uitverkocht. Met een record van 220.000 bezoekers als resultaat.

Het is even na tienen. De schemer is ingezet. Vanaf 'The Bayou', het podium dat de sfeer van de Zuidelijke staten van de Verenigde Staten ademt, kijkt Hiltop Howlers uit op een mensenmassa die zich op de weide heeft verzameld. De nieuwe band van Lovink heeft eerder al mogen primeuren op het 'kleinere zusje' van de Zwarte Cross: Mañana Mañana. Rootsy rockmuziek, zoals ze het zelf noemen, met invloeden van country en soul. Zanger Lawrence Mul weet met zijn forse rauwe stem het muzikale verhaal met volle overtuiging kracht bij te zetten. Hij wordt op handen gedragen - letterlijk - nadat hij zich op het publiek stort en over de hoofden de weide ronddobbert.

In alles is voelbaar dat veel mensen uit het publiek vaste bezoekers zijn van de Zwarte Cross. Misschien vieren ze wel hun eigen jubileum van vijf, tien of zelfs twintig jaar als trouwe bezoeker van dit evenement, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste festival van Nederland. Het nieuws van Hendrik Jan wordt dan ook met een luid gejuich en applaus ontvangen. We staan hier tussen één grote familie.

Op het podium naast hem, in The Roadhouse, speelt Zwarte Cross-woordvoerder Pieter Holkenborg met zijn band Automatic Sam. Ze staan er stevig met steady bluesy garagerock en psychedelische uitschieters. Hun album Sonic Whip uit 2013 werd door de muziekjournalistiek lovend ontvangen. In het najaar komen ze met een nieuw album, waarvan een aantal nummers op het publiek wordt ge-ëxperimenteerd. De proefkonijnen in het lab nemen de strakke, stevige gitaarriffs stevig in ontvangst.

Dat de organisatoren zelf muzikaal (hyper) actief zijn, draagt er ongetwijfeld aan bij dat de Zwarte Cross staat zoals het staat. Op naar de zaterdag!

Ook onze collega’s van Behind the Corner, het online popmagazine over de Achterhoekse popcultuur, doen verslag van de Zwarte Cross. Kijk daarvoor op: http://behindthecorner.nl/popmagazine/