Dag des Oordeels: Shaking Godspeed - Rumspringa

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Shaking Godspeed - Rumspringa.

DE MUZIEK

Nog geen vier weken na de release van het tweede Donnerwetter album Pavlov Beauty Saloon, komen Wout Kemkens en Rocco Ostermann met nieuw werk van hun andere band Shaking Godspeed. Shaking Godspeed maakt zijn titel als de meest eigenzinnige rockband van Nederland opnieuw waar. Zo is de band voor het nieuwe album Rumspringa overgestapt naar het Nederlands. Het album dient als de soundtrack voor het nieuwe theaterstuk van Orkater, dat onlangs zijn première beleefde tijdens het Oerol festival op Terschelling, terwijl er in 2017 een volledige theatertoer zal worden gemaakt. Het stuk is van de hand van Iona Daniel & Rineke Roosenboom, die samen de Gelderse rockers gewerkt hebben aan een nieuwe muziektheatervoorstelling over een geheim genootschap genaamd De Kring van Welsch, dat zijn oorsprong kent in Zwitserland. Net als bij de Amish mag een jeugdig lid ronddollen, proeven aan de moderne samenleving, gebruikmaken van auto’s, computers of mobiele telefoons. De jongeren wonen meestal nog wel thuis en moeten zich ook nog houden aan regels van de ouders, maar deze laten de teugels even vieren. Dit fenomeen wordt “Rumspringa” genoemd.

Dit levert uiteraard veel stof op voor intrigerende teksten, die ook allemaal zijn opgetekend in het cd boekje. De uitdaging voor Shaking Godspeed was natuurlijk om deze teksten van een spannende muzikale omlijsting te voorzien. Geen enkel moment klinkt als het vorige, van het korte openingsnummer ‘Naar Niks Naar Hout’ tot laatste nummer ‘Gideon’. Vaker dan voorheen is de muziek ingetogen, maar gelukkig zijn er genoeg momenten waarop de band zijn eigenheid volledig kan etaleren, zoals in ‘Wir Sind Heim’ en ‘Beter Een Niemandsland’.

PLUS

Shaking Godspeed heeft niets aan eigenzinnigheid ingeboet, ondanks het feit dat de speelruimte misschien beperkt was vanwege het theaterstuk. Rumspringa is net zo speels en avontuurlijk als eerder werk van de band. Toegegeven, het is even wennen om Wout Kemkens in het Nederlands te horen zingen. Zeker als de voordracht theatraal wordt. Dit lijkt Rocco Ostermann in ‘Mijn Gebalde Ogen’ makkelijker af te gaan, maar zijn voordracht is sowieso al theatraler.

MIN

De overgangen tussen de ingetogen en harde nummers zijn, zeker bij de eerste luisterbeurt, moeilijk te plaatsen zonder het bijbehorende theater. Met name ‘De Muis’, dat voor een groot deel bestaat uit een raar klinkend spoken word, zal bij menig luisteraar de wenkbrauwen fronsen.

HET NUMMER

Sterk is het nummer `Small Talk’, dat al een paar weken vóór de release van het album op internet was gezet. Maar nog beter is het titelnummer van Rumspringa. Niet alleen voor de jonge adolescenten hét moment om uit de ban te springen, maar ook voor de band om de gekte te laten horen in het meest expliciete stuk muziek van de plaat (en de voorstelling).

HET OORDEEL

Gedurfd is dit project op z’n minst te noemen. Maar als één band hiervoor het lef heeft dan is het Shaking Godspeed wel. Sterker, misschien was deze samenwerking met Orkator juist datgene wat de band nodig had om het vuur (weer) op te laaien. Heeft de band in het verleden al een aantal erg sterke platen afgeleverd (we noemen speciaal Awe (2010) en Welcome Back Wolf (2014)), ook  Rumspringa is weer erg sterk. Hoe vaker je de plaat beluistert, des te meer kijk je uit naar de theatervoorstelling.