Dag des Oordeels: Dustbombers - Dustbombers

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Deze keer de eerste langspeler van de Arnhems/Nijmeegse band Dustbombers.

DE MUZIEK

Dustbombers is een tweekoppige psychedelische wave/noise band uit Arnhem en Nijmegen. Erik Drost is de gitarist (hij maakt ook al jaren deel uit van de van oorsprong Britse experimentele rockband Legendary Pink Dots) en Joost Reijnders (bekend van Barbarella) speelt bas en zingt. Na twee eerdere digitale releases (Demo uit 2013 en Public Beta uit 2015) is er nu het officiële titelloze debuut. De nummers op deze plaat laten duidelijk horen waar Dustbombers voor staat: harde, donkere en noisy wave met een flinke psychedelische rand. Invloeden die de band noemt zijn Distorted Pony, Savage Republic en Deception Bay. De duistere teksten gaan over hoop, angst en bewustzijn en worden ondersteund door samples uit science fiction films. 

PLUS

Dustbombers zijn erin geslaagd om noise en gruizigheid om te zetten naar een aantal sterke nummers, zoals opener ‘Cambo’. De repeterende riffs hebben de neiging tot eenvormigheid, waardoor saaiheid op de loer ligt. De band weet dit te ondervangen door hun muziek te voorzien van elektronische beats, samples uit science fiction films (beste voorbeeld is het nummer ‘Ponies’) en donkere vocalen. Sterk is ook ‘Shadows And Tall Trees’, dat wordt gekenmerkt door zware bassen en een vrouwenstem. Ander pluspunt is het artwork, dat werd gemaakt door grafisch vormgever Kasper Hempen. Op lp formaat komt dit helemaal tot z’n recht.

MIN

Ondanks alle toegevoegde effecten, ligt soms de eenvormigheid op de loer. Dan lijkt het geheel slechts een brij van geluid, zeker voor de ongeoefende luisteraar. Maar Dustbombers maken dan ook geen muziek voor hen. 

HET NUMMER

Dustbombers weten de hele plaat lang een muur van geluid op te trekken, maar in ‘Behind The Sun’ lijkt er zowaar licht aan het eind van de tunnel te zijn. De stem van Joost Reijnders gaat iets omhoog en ook tekst “you know nothing is forever when you hide behind the sun” is positief uit te leggen.

HET OORDEEL

Dustbombers wilde vanaf de oprichting in 2012 intense, compromisloze muziek maken. In die opzet is de band geslaagd. Ook hebben Erik Drost en Joost Reijnders ervoor gezorgd dat hun muziek niet te eenvormig zou worden, door gebruik van elektronica, extra percussie en originele samples. Misschien is deze muziek niet geschikt voor een feestje, maar wel voor verpletterende (live)ervaring.