#4DF16: Zeven tips voor "de rest van Nijmegen"

Een duik in het muzikale programma buiten het Valkhof Festival

Robin Oostrum ,

Gisteren keken we al vooruit naar het Valkhof Festival, maar de tijd dat alle alternatieve popmuziek zich concentreerde in dat knusse oude parkje ligt achter ons. Natuurlijk zijn er genoeg podia in Nijmegen waar vooral feest- en coverbands staan geprogrammeerd. En ja, zelfs Def Rhymz en Brace zijn dit jaar in Nijmegen te vinden. 3voor12 Gelderland dook in het programma van de Vierdaagsefeesten en kwam tot zeven tips.

Disci x Lerrie

Zondag 17 juli, 23.00 uur, Wintersoord
Op zaterdag staat hier de enige echte Def Rhymz, een dag later is het de beurt aan het talentvolle Nijmeegse duo Disci x Lerrie. Simon 'Discipline' Mamahit loopt al jaren mee in de lokale scene en won in 2012 de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland, maar de voorlopige doorbraak kwam dit jaar met debuutalbum Gekkenwerk. Hiphop met persoonlijke teksten, subtiele muzikale omlijsting en intelligente beats: we horen soul, jazz en bossa nova doorsijpelen in de lijn van negentigerjarenacts als A Tribe Called Quest. Later dit jaar op de Popronde, nu eerst op Wintersoord.

Tim McMillan

Maandag 18 juli, 19.30 uur, De Kaaij
Er waren even wat opstartproblemen door het hoge water van de Waal, maar ook dit jaar strijkt Cultureel Terras De Kaaij weer de hele zomer neer op de vertrouwde plek onder de Waalbrug. Bewonderenswaardig is vooral hoe ze daar elk jaar weer een enorm muzikaal programma samen weten te stellen, met wekenlang meerdere optredens per dag. Met altijd veel ruimte voor regionaal talent (Arnhemmer Einfach Kurt is er terecht een graag geziene gast), maar ook buitenlandse acts, zoals de Australische akoestischegitaarpopper Tim McMillan op de maandag. 

Lucas Hamming

Maandag 18 juli, 20.00 uur, Plein 1944
Ook op Plein 1944 staat dit jaar weer een podium, recht voor dat grote warenhuis met goedkope producten van lage kwaliteit. Door de week heen staat er eigenlijk vooral veel feest geprogrammeerd: Memphis Maniacs, BZB en Kees van Hondt komen allemaal langs. Maandagavond is de uitzondering met achtereenvolgens Lucas Hamming, The Brahms en Navarone. Een mooi moment om de palmtakken even thuis te laten en te gaan kijken bij Hamming, die steeds beter zijn draai lijkt te vinden als Britrocker en onlangs nog crowdsurfend het Pinkpop-podium verliet.

Frazey Ford

Dinsdag 19 juli, 20.30 uur, St. Stevenskerk
Elk jaar speciaal: de concerten in de Stevenskerk, mede daarom ook één van de weinige venues waarvoor toegangskaarten nodig zijn. Met natuurlijk veel Nederlandse artiesten (dit jaar o.a. Haevn, Fresku en The Common Linnets), maar ook dit jaar weer een buitenlandse parel: Frazey Ford. De Canadese bracht in 2014 met Indian Ocean een fraai album uit vol soulvolle country, of countryvolle soul zo je wilt. Subtiele melodieën die door bandleden van Al Green al even subtiel ingekleurd worden met blazers en backing vocals, met daaroverheen de warme stem van Ford zelf: dat zou wel eens perfect kunnen werken in de sfeervolle kerk.

NankoSoul

Dinsdag 19 juli, 21.00 uur, Otis Park
Tussen al die podia en randprogrammering is het nog altijd een mirakel hoe weinig er gebeurt in het Kronenburgerpark. De afgelopen jaren is daar wat verandering in gekomen met een soul/jazz-podium onder de naam Otis Park, waar het opvallend fijn toeven is voor wie even aan de drukte elders in de stad wil ontsnappen. Dat zal ook komen omdat de aandacht vooral op onbekendere en regionale acts ligt. Aanrader in de programmering is de opkomende Arnhemse band NankoSoul, die met zijn funky soulpop in de smaak zal vallen bij liefhebbers van Jamiroquai. 

Kraak & Smaak

Woensdag 20 juli, 22.00 uur, Op 't Eiland
Terug van weggeweest: Festival Op 't Eiland, vroeger bekend als Habana aan de Waal. Maar die Waal werd verbreed, Lent schoof een paar meter naar het Noorden en in de extra tussenruimte ligt nu een eiland. Het is ook echt een mooie plek zo voor 'de kust van Nijmegen', dus de kans is groot dat dit snel zal uitgroeien tot een favoriete locatie voor veel Vierdaagsefeesters. Over terug van weggeweest gesproken: woensdagavond staat Kraak & Smaak er, het funky producerstrio dat ooit met 'Squeeze Me' nog in een CSI-aflevering was te horen. Verwacht ook veel werk van nieuwste plaat Juicy Fruit.

Keljet

Donderdag 21 juli, 21.30 uur, Matrixx at the Park
Tikkeltje vreemd wel, dat Keljet in het Hunnerpark staat geprogrammeerd. Wat moet de indie nu-disco van het Nijmeegse duo nou tussen de overwegend op harde bassen leunende hardcore die er de rest van de week te horen is? Keljet zelf is een electronische live-act zoals dat heet, met op het podium ook twee zangers en een gitarist. De toegankelijke dance-popsongs werkten het afgelopen jaar al goed in het nachtprogramma van de Popronde en ach, met knallers als 'What's Your Sign?' moet het Matrixx-park dan ook geen probleem zijn.