#4DF16: Tien tips voor het Valkhof Festival 2016

Met o.a. Sevn Alias, Seramic en Donnerwetter

Robin Oostrum ,

Reden voor een feestje: we zijn dit jaar toe aan de 100e editie van de Vierdaagse. Aan de feestweek eromheen zijn we inmiddels ook wel gewend, maar toch lijkt het dit jaar groter aangepakt dan voorgaande jaren. Traditioneel doet 3voor12 Gelderland een week lang verslag van de belangrijkste muzikale optredens in de binnenstad. Bij wijze van voorproefje hier alvast tien tips voor het Valkhof Festival 2016.

Together Pangea

Zaterdag 16 juli, 22.00 uur, Arc
Daar zijn ze weer, die gekke jongens uit California. De vriendjes van Mozes & The Firstborn stonden de voorbije jaren al op menig Nederlands festival en podium, waaronder ook het Nijmeegse Merleyn én Doornroosje. Het recentste album is nog altijd het uit 2014 stammende Badillac, het veelgeprezen jaarlijstplaatje met twaalf puberale garagepunkhits die niet meer uit je kop te stampen zijn. Niet de relevantste tip voor wie nou echt eens nieuwe muziek wil ontdekken, wel een aanrader voor iedereen die zich alvast wil opwarmen voor de grote John Coffey-pit later op de avond.

Flying Horseman

Zondag 17 juli, 16.45 uur, Arc
Voor de meest treffende omschrijving van Flying Horseman spelen we even leentjebuur bij onze collega's van De Morgen: "Alsof Wovenhand en Ennio Morricone hun tent aan een desolate Afrikaanse kustlijn zouden opzetten." Nee, verwacht geen zonnige vrolijke liefdesliedjes van deze Antwerpse zesmansformatie. Wel liefdesliedjes, maar dan doordrenkt in een sombere, vaak dissonante mix van jazz en folk noir zoals we die - om nog maar wat referenties te noemen - ook graag horen van Tindersticks, Nick Cave en Timber Timbre. Dat het maar flink mag regenen zondagmiddag.

Fai Baba

Zondag 17 juli, 19.00 uur, Boog
De Zwitser Fai Baba (echte naam Fabian Sigmund) is er zo één van wie je je afvraagt waarom hij niet veel bekender is. Psychedelische laidback-gitaarpop met van die valsige lijntjes à Mac DeMarco en nasale, quasi-onverschillige zang à Kurt Vile. Kortom, typisch van die muziek waar de Pitchfork-generatie zich de ganse dag kapot op Tumblrt. Dan maar via live-optredens, al liep het eerder dit jaar op Eurosonic nog niet helemaal van een leien dakje. Grote kans dat het hier in de open Valkhoflucht beter aanslaat.

Sevn Alias

Zondag 17 juli, 23.00 uur, Voerweg
Lowlands, Pinkpop, Best Kept Secret, Woo-hah en tussendoor gewoon op het Valkhof Festival: Sevn Alias is dit jaar dé hype op het affiche. Met 'Ma3lish' scoorde hij de grootste street-banger van 2015, die alle tieners - en aardig wat volwassenen - woord voor woord mee kunnen rappen. Dat hij zelfs het publiek op de grote popfestivals voor zich won, kan alleen maar een goed voorteken zijn voor het doorgaans meer hip hop-minded Nijmegen. We weten het: dit is die summer '16.

Protomartyr

Maandag 18 juli, 23.30 uur, Arc
Laat je maandagavond niet te snel misleiden door de ongemakkelijke podiumpresentatie van Joe Casey. Want het Amerikaanse Protomartyr is één van de interessantste rockbands die je deze week gaat zien: terwijl Casey als een Mark E. Smith (The Fall) in zijn microfoon schreeuwt, trekt de rest van de band een muur op van knetterharde, onheilspellende post-punk. Als het je dan ook nog lukt om Caseys intelligente teksten over sociale ongelijkheid en zijn eigen problemen te volgen, zie je hier potentieel één van de beste shows van deze week. 

The Super Soakers

Dinsdag 19 juli, 18.15 uur, Tuin
De lokale tip van deze week. Of ja lokaal, eigenlijk komen ze uit Oploo (Noord-Brabant), maar de bandleden studeren in Nijmegen en wonnen in juni met overmacht de finale van bandwedstrijd Kaf en Koren. Jonge honden die het wiel zeker niet opnieuw hebben uitgevonden, maar wel gewoon een heerlijke setlist vol goede, energieke punknummers kunnen neerpennen. Wat betreft moderne acts dient de vergelijking met Parquet Courts zich aan, al zijn ook The Stooges nooit ver weg.

Seramic

Dinsdag 19 juli, 20.45 uur, Boog
Seramic is het alter ego van... uh ja, dat weten we dus niet. Ook niet hoe hij (het is een hij toch?) eruitziet, wel dat hij uit Londen komt. En dat hij net een ep heeft uitgebracht, Found, met daarop een geluid dat het midden houdt tussen electronische pop en soulvolle funk. Zo'n mysterieuze act in dat genre, dat doet onmiddellijk terugdenken aan het (tragische) verhaal van onze eigen The Child of Lov enkele jaren terug. Liefhebbers daarvan kunnen goed terecht bij Seramic, die daarnaast ook fans van Prince, Chet Faker en Jack Garratt moet kunnen bekoren.

Bazart

Woensdag 20 juli, 20.00 uur, Arc
In Doornroosje stonden ze nog in het voorprogramma van Oscar and the Wolf, maar die status zijn ze aan het ontgroeien. Bazart is vooral een slimme formule: het immens populaire indierock-meets-dance-geluid van bijvoorbeeld dat zelfde Oscar and the Wolf wordt gecombineerd met Vlaamstalige teksten. Single 'Goud' is ondertussen ook in ons land een grote hit, nu moeten ze laten zien dat het live meer is dan een samenraapsel van ideeën.

Jambinai

Donderdag 21 juli, 20.00 uur, Arc
De hardste avond is dit jaar gereserveerd voor de donderdag. Naast onder meer Animals As Leaders en Intervals is Jambinai daar op voorhand de interessantste boeking. Niet alleen omdat het een Zuid-Koreaanse band is: bijzonderder is hoe deze band post-rock en metal combineert, jazz-invloeden in elk nummer laat doorschemeren en instrumenten gebruikt die je vermoedelijk nog nooit gezien hebt. Een must-see voor fans van Deafheaven, maar eigenlijk voor iedereen die houdt van snoeiharde post-rock of spannende muziek in het algemeen.

Donnerwetter

Vrijdag 22 juli, 19.00 uur, Arc
De slotdag van het Valkhof is er traditioneel één van veel Nederlandse acts, met vorig jaar nog onder meer de officiële ontmaskering van St. Tropez als hernieuwde uitgave van Go Back To The Zoo. Dit jaar is daarom toch enigszins verrassend het rockabilly-trio Kitty, Daisy & Lewis de afsluiter, maar de rest van de avond is opnieuw Nederlands getint. Met dus ook Donnerwetter, de voormalige Popronde-act die eerder dit jaar met veel bombarie tweede plaat Pavlov Beauty Saloon uitbracht. Verwacht tegendraadse, dissonante en desalniettemin catchy (prog)rocknummers in de stijl van Zappa en Primus.

Het belooft weer een mooie week te worden op het Valkhof, maar ook daarbuiten gebeurt genoeg. Een lijst met muzikale Vierdaagsetips in de rest van Nijmegen volgt nog. Hou de site en social media van 3voor12 Gelderland in de gaten voor recensies, foto's, sfeerverslagen en meer.