Winnaars 3voor12 Gelderland Awards!

Een overzicht van alle winnaars

Redactie 3voor12 Gelderland ,

In een gezellig vol Luxor Live in Arnhem was donderdagavond 7 januari de uitreiking van de 3voor12 Gelderland Awards. Beste album is volgens de lezers van 3voor12 Gelderland ‘Devotion’ van Roy Santiago, beste ep ‘Varykino’ van Wolves Dressed in Sheep. Beste video is Into the Darkness van Rectum Raiders: die band kreeg ook de Award voor beste live-act. De beste portretfoto van een band/muzikant werd gemaakt door Esmée Ottema, de beste concertfoto door Willie Kerkhof. Beste nieuwkomer is Donnerwetter, song van het jaar is Keljet met hun nummer ‘What’s your sign’ en beste artwork is de ep Matatoro van The Heat (artwork door Paco Kamil). Beste Gelders muziekevenement, de publieksprijs, was na stemming op de avond zelf voor Reurpop.

Het publiek had de afgelopen weken massaal nominaties ingezonden in verschillende categorieën. De vijf meest genoemde nominaties werden uiteindelijk voorgelegd aan een deskundige jury, bestaande uit professionals uit de muziekwereld in Gelderland. De Award voor Beste Gelders muziekevenement was een publieksprijs en werd op de avond zelf gekozen door de aanwezigen.

Beste album

Over de winnaar van beste album heeft de jury flink wat gesteggeld onderling. Want het aanbod was indrukwekkend, iets waar we in Gelderland heel trots op kunnen zijn. De jury mocht een nominatie toevoegen, die eer gaven ze het titelloze album van Donnerwetter. Samen met Okieson begeven ze zich in de eredivisie van onze provincie. Maar Devotion van Roy Santiago maakte het meeste indruk: een intieme, gevarieerde plaat die blijft intrigeren.

Beste ep

Beste ep is Wolves Dressed in Sheep – Varykino. In 2015 staken drie ep’s boven de rest uit: Matatoro van The Heat maakte indruk, net als de laatste ep van Mountain States. Het Nijmeegse Wolves Dressed In Sheep bracht met Varykino een opvallend volwassen en eigen klinkende ep uit. Een band die het zeker nog ver gaat schoppen.

Beste artwork

De Award voor beste artwork ging naar de ep Matatoro van The Heat met ontwerp van Paco Kamil. "Onze albumhoes is volledig handwerk dus je mist wel wat door het alleen digitaal te bekijken", aldus The Heat. "De hoes is ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Paco Kamil. Het is een Japanse houtsnede (een stempel voor- en achterkant) die hij handmatig heeft gesneden. De twee binnenkanten zijn linoleum prints. Alles is door Paco en ons zelf gestempeld en elke plaat heeft dus andere vlekjes en is uniek. Omdat het allemaal handwerk is zitten er ook mooie foutjes in de tekst die niet zomaar even verbeterd konden worden. Er heeft extreem veel werk ingezeten om het allemaal zelf te doen, maar we zijn er ontzettend trots op."

Beste portretfoto

De beste portretfoto van een band/muzikant werd gemaakt door Esmée Ottema die met haar foto van Hippy Tree Friends Collective een mooi beeld schetste van een tweestrijd binnen in het hoofd van de geportretteerde. Aan de ene kant de rustige kant en aan de andere kant het beest dat uit hem wil.

Beste concertfoto

Beste concertfoto was die van DJ Slowpoke (Nijmegenaar van het Jaar Hendrik-Jan Derksen), gemaakt door Willie Kerkhof. Een krachtige foto waarin veel gebeurt en waarin de fotograaf er heel goed in geslaagd is de kijker een gevoel te geven van ‘ik heb wat gemist, hier had ik bij moeten zijn’. Overal waar je kijkt in de foto gebeurt wat.

Beste nieuwkomer

Het was een mooi jaar als het gaat om nieuwe Gelderse artiesten, maar een stak er wel bovenuit. Of nieuwe artiesten: zo kan je de muzikanten van deze band natuurlijk niet noemen. Ze brachten wel een ijzersterk eerste album uit en maakten indruk met hun optredens, zelfs een keer elf op een dag! Donnerwetter is de beste nieuwkomer. De band is vrijdag 8 januari te zien in De Wereld Draait Door.

Beste liedje

Hoe kies je een beste liedje uit het aanbod van vorig jaar? Het wordt al snel appels met peren vergelijken. De jury ging voor song van het jaar voor een nummer dat maar in je hoofd blijft zitten en de grootste hitpotentie heeft, ook buiten de regio: Keljet - 'What’s your sign'.

Beste live-act

Leeways bouwde op ieder podium dit jaar een enorm feest, Donnerwetter verbrak het wereldrecord meeste optredens in 24 uur, kortom, we kunnen er wat van in Gelderland. Er was echter een band die werkelijk als een wervelwind langs de zalen trok en wiens naam erna op ieders lippen bleef hangen: de verrassing van onder andere de Popronde: Rectum Raiders kreeg de Award voor beste live-act.

Beste Gelders muziekevenement: Reurpop

De Award voor Beste Gelders muziekevenement was een publieksprijs en werd op de avond zelf gekozen door de aanwezigen. De top 3 lag dicht bij elkaar wat betreft aantal stemmen, maar uiteindelijk ging Reurpop met de publieksprijs voor beste Gelderse muziekevenement aan de haal.

Gelderse bands op het podium

Naast de uitreiking van de awards stonden donderdagavond in Luxor Live ook allerlei Gelderse bands op het podium, zoals de vintage rockers van The Heat, het powertrio Deaf Charley, de dromerige muziek van Mountain States, de psycho-grunge van The Naked Sweat Drips en de indie-disco van dj´s Keljet. Slotoptreden was een All Star Band van Gelderse artiesten met (leden van) Navarone, Einfach Kurt, Roy Santiago, Donnerwetter, The Kevin Costners en Rogier Pelgrim.