Mountain States: "De Gelderse muziekscene zien we vooral als afwisselend"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Mountain States, de band met de dromerige muziek én rauwe en gruizige nummers. Hun debuutalbum komt naar verwachting eind 2016 uit. Mountain States treedt ook op tijdens de 3voor12 Gelderland Awardshow.

Mountain States

Mountain States maakt dromerige muziek met melodieën die je even wegtrekken uit het hier en nu, maar het repertoire bevat evenzogoed rauwe en gruizige nummers. Mountain States is een vierkoppige band uit Nijmegen bestaande uit Alex Popelier (gitaar), Bart Vogelaar (drums), Dennis Wintjens (gitaar en zang) en Jeroen Popelier (basgitaar). De eerste single van de band 'El Sombrero' kreeg nationaal en internationaal aandacht en plaveide de weg voor hun titelloze debuut-ep in 2013. Na een intensieve groeispurt legde het viertal zichzelf opnieuw bloot met hun tweede ep Kairos in 2015. De band streeft naar muziek die hen en hun gestaag groeiende schare fans blijft inspireren. Hun debuutalbum komt naar verwachting eind 2016 uit.

Waar kennen jullie 3voor12 Gelderland van? Welke associatie hebben jullie daarbij?

"3voor12 is voor ons natuurlijk niet onbekend. Naast het bekijken van bandjes en het zelf spelen van shows die door 3voor12 Gelderland verzorgd zijn, luisteren we regelmatig nieuwe muziek op de Luisterpaal. Luisterpaal is een goede plek om nieuwe muziek te ontdekken in verschillende genres. 3voor12 Gelderland heeft kort na de release van onze tweede ep Kairos deze hierop gedeeld. Hier hebben we goede reacties op gehad."

Hoe zien jullie de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jullie echt aandacht aan moeten besteden?

"De Gelderse muziekscene zien we vooral als afwisselend. Verschillende muziekstijlen komen vaak langs, wat het leuk en interessant maakt. Het genre (dreampop/janglepop) waar onze muziek in gecategoriseerd kan worden, is minder sterk vertegenwoordigd in Gelderse muziekscene. Voor ons betekent dit dat we vaak in de Randstad en Groningen spelen en minder in Gelderland. Het zou super zijn als de Brooklyn sound (Beach Fossils, Real Estate, DIIV, Mac Demarco, Ducktails) wat meer naar Gelderland gehaald kan worden. Wij zouden natuurlijk graag de support van deze bands verzorgen."

Wie verdient volgens jullie een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"De Nijmeegse jazzband Willy Vetsap vinden we erg tof! Zo hebben we dit kwartet al een aantal keer zien spelen in Nijmegen. Zo stonden ze op de SMKMRKT en tijdens de zomerfeesten in het Otis Park. De groovy jazz van Willy is een genot voor de oren en een lust voor het oog. Een award voor 'Beste Live Act' verdienen ze zeker!"

Wat is jullie muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"We hebben de afgelopen twee jaar erg veel toffe dingen mogen doen. Naast het uitbrengen van twee ep's en het dus kunnen delen van onze muziek, hebben we nog een heel aantal hoogtepunten; shows op het Valkhof, Welcome to the Village, Grasnapolsky, Red Light Radio, een fotoshoot voor Vogue, een opname voor Converse Rubber Tracks, spelen in EYE Amsterdam, een support show voor Together Pangea in Doornroosje, spelen op het Subbacultcha! Forever feestje, etc."

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten?

"We zijn op het moment erg druk met het schrijven van ons debuutalbum. Deze staat voor eind 2016 op de planning. Het album begint al mooie vormen aan te nemen. Het gaat tof worden! Daarnaast komt er begin 2016 waarschijnlijk nog een nieuwe videoclip. Ook willen we uiteraard veel blijven optreden. Eurosonic Noorderslag bijvoorbeeld, waar we komend jaar willen staan. En niet te vergeten de support-shows voor de bands uit de Captured Tracks en Domino Recording Company stal."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Het Nijmeegse Wolves Dressed In Sheep is zeker een band om een keer live te gaan checken. Begin december hebben ze hun debuut ep Varykino uitgebracht. Ze zijn ook niet voor niets genomineerd voor 'Beste Live Act' en 'Beste ep'."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar