De Staat staat als een huis en wint zege in thuiswedstrijd

David Keus ,

"Wij zijn De Staat en wij komen uit Nijmegen!" Met deze openingszin vat zanger Torre Florim het concert van De Staat in Nijmegen donderdag 21 januari goed samen. Na afgelopen week een sterke show neer te hebben gezet op Eurosonic Noorderslag, was het nu de beurt aan hun thuishaven Nijmegen, in de grote zaal van een uitverkocht Doornroosje.

De Staat, Doornroosje
21 januari 2016

De Staat is op stoom. Met hun strakke rock veroveren ze in rap tempo Nederland en omstreken. Ze stonden in De Wereld Draait Door, op internationale festivals en gooiden afgelopen week internationaal hoge ogen in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag. Het nieuwe album O kwam uit op 15 januari en werd eerder deze maand door 3voor12 uitgeroepen tot één van de tien meest veelbelovende albums van 2016. O verwijst naar het spelen in een cirkel, naar oneindigheid en naar de cycli die in het leven steeds weer terugkomen. Opgenomen in het oude gebouw van poppodium Doornroosje aan de Groenewoudseweg, ademt het album Nijmegen. De Staat begint zijn grotendeels uitverkochte tour door Nederland dan ook op bekend terrein.

Het publiek staat te trappelen voor het optreden en het is een feest van herkenning. Iedereen komt bekenden tegen en het ‘ons kent ons’ gehalte is behoorlijk; dit is de plek voor wie wil laten zien trots te zijn op Nijmegen, Doornroosje en op het paradepaardje van de Nijmeegse muziekwereld. De show was dan ook binnen een dag uitverkocht. Zo snel zelfs dat de band samen met Doornroosje heeft besloten er meteen nog een optreden achteraan te gooien, eveneens uitverkocht. Vanavond kan het eigenlijk niet misgaan.

Het concert zelf heeft een erg goede opbouw. Het begint kaal, heel open en eerlijk met weinig poespas. Gaandeweg gaat de show steeds voller en overweldigender aanvoelen. Het decor lijkt bijna groter te worden en tot leven te komen om de band heen. De power spat er vanaf en alle bandleden houden je aandacht stevig vast met hele strakke riffs en drums. Naast een intensieve lichtshow maakt zanger Torre onder andere gebruik van een camera die live projecteert op LED schermen achter het podium. Ook maakt hij gebruik van een theremin, een muziekinstrument waarbij lucht als instrument wordt gebruikt zonder het aan te raken. Ondanks dat de verbinding van de camera een aantal keer wegvalt, is de show interactief en boeiend.

Absolute hoogtepunt is 'Witch Doctor', met een rondo (een cirkelpit kan het toch niet genoemd worden) net als eerder tijdens Eurosonic Noorderslag. Zanger Torre staat in het midden van het publiek dat in cirkels om hem heen beweegt. Dit zagen we al eerder op Eurosonic en is afkomstig uit de prijswinnende clip, die ver over een miljoen keer bekeken is op YouTube. Waar dit tijdens Eurosonic spontaan en onverwachts gebeurde, hing het hier al in de lucht: dat kunnen wij beter. En met succes. Een overweldigende lichtshow en intiem publiek lieten de zaal van 1100 voelen als een glimlachende Nijmeegse huiskamer.

Nijmegen is trots, Doornroosje is trots. Terecht. De Staat staat als een huis. Ze slepen de ene na de andere prijs binnen en het plafond is nog lang niet in zicht. De reacties op de show zijn overweldigend, Twitter en Facebook zijn het er over eens: Vet, super, geweldig. De verwoording liegt er niet om; De Staat heeft de verwachtingen dubbel en dwars waargemaakt.