De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer The World Owes Me Nothing, het nieuwe album van Lea Kliphuis.

DE MUZIEK

Lea Kliphuis komt uit Friesland en woont al jarenlang in Nijmegen. Ze trad onder meer op als support-act voor (inmiddels import Nijmegenaar) Janne Schra en in De Wereld Draait Door en zong mee op platen van Roy Santiago en Black Bottle Riot. Haar debuutplaat Can I Come By? kwam uit in 2010 op Excelsior Recordings. Dat was een folkrockplaat met wortels in het Amerika van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Op haar tweede album neigen de liedjes meer richting country. Kliphuis schreef samen met Marien Dorleijn (Moss) en nam het album op met Tim van Delft en Jop van Summeren (De Staat). De albumreleaseparty is 27 februari in Doornroosje, het album is wederom verschenen op Excelsior Recordings.

PLUS

Zoals Kliphuis het zei in een interview met 3voor12 Gelderland: "Het heeft een paar jaar en een writers block geduurd, maar de plaat is er nu en ik ben er heel erg trots op. Het schrijven lukte heel lang niet, omdat ik dacht dat het wel allemaal vanzelf zou gaan. Mark Twain zei ooit: 'Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first.' Dat had ik even nodig denk ik."

Wie de plaat beluistert, kan bijna niet voorstellen dat het schrijven ervan schijnbaar zo’n gevecht is geweest. Het album ademt eenvoud én kracht uit met pakkende nummers die je aangrijpen. 'Close Me Up', 'Out Of The Game' en single en titelnummer 'The World Owes Me Nothing' klinken ingetogen, terwijl 'A Long Way From Home', 'You'll Always Be You' en 'Stardust' vrolijk uit de speakers golven. Het liefelijke 'Sweet Morning Sounds' en het fragiele 'Remember Me' zijn emotionele en ´kleine´ songs.

MIN

Geen. Hopelijk duurt het niet weer ruim 5 jaar voordat ze een nieuwe plaat uitbrengt, want dit smaakt heel erg naar meer. Maar waarschijnlijk hoeven we niet weer vijf jaar te wachten, want zoals ze zegt in het interview met 3voor12 Gelderland: "En verder? Verder ben ik van plan om niet weer vijf jaar te wachten met het maken van een plaat, dus ik ga liedjes schrijven." Een prachtig vooruitzicht.

HET NUMMER

Het prachtige intieme 'This Could Be The End' en 'No More You' zijn de pareltjes van het album door hun intensiteit en de ontroering die ze oproepen.

HET OORDEEL

The World Owes Me Nothing bevat kleine, innige songs met een flinke dot country. Lea Kliphuis heeft een warme stem met een rauw randje. Breekbare nummers die aangenaam gloeien. De albumreleaseparty is 27 februari in Doornroosje.