Dag des Oordeels: Remco Jacobs - Upon The Wind

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer het tweede album van Remco Jacobs - Upon The Wind.

DE MUZIEK

De inmiddels 26-jarige singer-songwriter Remco Jacobs is toe aan zijn tweede soloalbum Upon The Wind. Eind 2014 verscheen zijn titelloze debuut, waarop hij voor het eerst liet horen wat voor een begenadigd gitarist en liedjesschrijver hij is. Zijn unieke stijl, beïnvloed door vroege blues uit de jaren 30 van de vorige eeuw en klassieke barok, heeft hij nog verder weten uit te kleden. Hierdoor zou je zijn werk kunnen omschrijven als een pastorale Nick Drake van de 21ste eeuw.

Upon The Wind is in betrekkelijk korte tijd tot stand gekomen, waardoor het album een meer coherent geheel is dan zijn eersteling. De gedachte en inspiratie die ten grondslag ligt aan het nieuwe werk is de verbondenheid en bewustwording van zijn plek in de natuur en op de wereld. Alle nummers heeft Remco Jacobs zelf geschreven, behalve ‘Oscar’, waarvoor hij tekst van het gedicht Requiescat van Oscar Wilde op muziek heeft gezet. Ook hebben een aantal nummers prachtige songtitels, zoals ‘Hitchhikers Zen’, ‘Watching The Sunset In Tuscany With Mara By My Side’ en ‘Vlieland’. De plaat eindigt met het instrumentale ‘Coming Home’.

PLUS

De beschouwende teksten van Remco Jacobs worden bijna dichterlijk voorgedragen. Hierdoor krijgt de muziek een kwalificatie die je zou kunnen omschrijven als tijdloos. De plaat werd in vijf dagen tijd opgenomen met zijn vaste partners Dennis Spee (productie) en Viktor Remme (techniek). Er staan maar 8 nummers op Upon The Wind, maar doordat er slechts sporadisch meer te horen is dan alleen de stem en gitaar van Jacobs is dit zeker geen minpunt. De nummers vormen samen een mooi geheel en doordat er niet veel gebeurd qua dynamiek is de speelduur van nog geen half uur perfect.

MIN

Ondanks de geringe lengte van de plaat wordt er toch het een en ander van de luisteraar vereist. De mooie, lyrische teksten, ondersteund door het tokkelende gitaarspel, moet je een aantal keren horen voordat ze al hun geheimen prijsgeven.

HET NUMMER

Openingstrack ‘Birds’ vat het album eigenlijk al perfect samen. De natuur en de verbondenheid ermee weet Remco Jacobs prachtig onder woorden te brengen. Maar het nummer ‘Sailing Through The Rain’ is toch wel het hoogtepunt van de plaat. Niet alleen heeft het een prachtige melodie, je kunt je makkelijk identificeren met de tekst. Misschien kent de plaat niet veel pieken of dalen, dit nummer steekt er toch wel bovenuit.

HET OORDEEL

Er zijn niet veel singer-songwriters van dit soort. Remco Jacobs maakt muziek die niet hip of trendgevoelig is, waardoor een kwalificatie als tijdloos misschien het beste past bij Upon The Wind. Het is een heel rustige plaat die je bewust maakt van de eigen omgeving en je laat onthaasten. In slechts een half uur meandert hij je naar een andere modus, waarin geen plaats is voor de waan van de dag. Deze muziek is absoluut niet geschikt voor grote festivals, maar juist wel in een intieme omgeving met slechts een beperkt aantal toehoorders. Misschien is Upon The Wind nog wel het meest geschikt om in je eentje van te genieten.