Dag des Oordeels: Orange Fox - Yours Truly

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Dit keer de debuut EP van Orange Fox - Yours Truly.

DE MUZIEK

Dit vijftal uit de regio Epe/Vaassen speelde afgelopen jaar op rondreizend festival de Popronde en bracht half oktober hun eerste officiële EP Yours Truly uit. Met Johan van Vemde heeft deze band een zanger met een goede strot en – tegenwoordig ook niet geheel onbelangrijk om het te maken – de looks. Ook met een groepsgeluid is niks mis. Het grijpt terug naar het vroege werk van Kings Of Leon met flinken wat scheuten U2.

PLUS

Orange Fox maakt rock, die ontzettend lekker in het gehoor ligt. Kings Of Leon is absoluut een referentie, maar ook U2 en onze eigen Kensington. Eigenlijk zijn alle vier nummers op deze EP geschikt voor de radio. Het openingsnummer is meteen het titelnummer ‘Yours Truly’, dat lekker groots klinkt. Dreigende drums van Rijnmar de Goede, de stuwende bas van Fabian Brummel en de galmende gitaren van Thomas Vriesema en Vincent Eijkelenkamp. Het nummer gaat over het doorbreken van de dagelijkse routine en het zoeken naar de eigen persoonlijkheid. ’Stuck In Battle’, dat handelt over verlies van een dierbare, begint rustig, maar tegen het einde komt het nummer mooi tot een climax. Misschien is het laatste nummer ‘Overdrive’ wel het nummer waarbij de band het meest als zichzelf klinkt. Iets meer ingehouden, maar wel eindigend met gierende gitaren.

MIN

Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar ook hier geldt het is snel gedaan met de pret. Na 4 nummers is de koek op. Een nadeel van EP’s, maar hierdoor voorkom je natuurlijk ook dat er allerlei vullertjes op het schijfje terechtkomen. Ook moet de band nog werken aan een eigen geluid.

HET NUMMER

Het sterkste nummer van deze EP is ‘Secrets’, het derde nummer, dat de band zelf als single naar voren heeft geschoven. Het is nieuw, maar klinkt alsof je het nummer al jaren kent. Iedereen heeft wel een associatie met het thema “liefde maakt blind”, maar het belangrijkste is dat dit nummer erg goed in elkaar zit en meteen in je hoofd blijft zitten.

HET OORDEEL

Dit jonge vijftal heeft overduidelijk potentie. Sterke liedjes en een zanger met een goede strot én uitstraling. De EP is verpakt in een mooi digipack, ontworpen door Joren de Goede, het broertje van de drummer. Geïnspireerd op een kaartspel met als achterliggende gedachte dat het nu tijd is voor Orange Fox om open kaart te spelen. Nu is het zaak dat de band vaak live kan spelen en dat er wordt gewerkt aan meer materiaal.

Yours Truly is verkrijgbaar als cd en te beluisteren via Spotify