Jordi Repkes zet een belangrijke stap op het pad van de singer-songwriters

Heyta Melssen ,

Twee jaar geleden begon Jordi Repkes met het schrijven van zijn eigen songs, gebaseerd op dingen die hijzelf meemaakte of de mensen in zijn omgeving, verhalen die hem raken maar ook maatschappelijke ontwikkelingen. Vandaar ook de titel van zijn cd: Times like these. Zondag 14 februari was de albumrelease in Merleyn.

Albumrelease Jordi Repkes
Zondag 14 februari 2016, Merleyn

Jordi Repkes

Jordi Repkes

Als vijfjarige stond de Weurtse Jordi al met de oude gitaar van zijn vader in zijn handen, hoewel hij nog geen noot kon lezen. Als middelbare scholier had hij de keuze tussen havo en vwo. Maar voor het vwo zou hij minstens twee uur per dag moeten studeren en dat ging niet lukken, want als hij zijn gitaar in de hoek zag staan, kon hij daar niet van afblijven. Gelukkig was havo voldoende voor het conservatorium, waar hij in 2011 werd aangenomen.

Dat was het conservatorium in Amsterdam waar hij zich in eerste instantie bekwaamde als gitarist. Al tijdens zijn middelbare schooltijd speelde Jordi in diverse bands en stond hij zelfs in 2014 op Pinkpop met de Golden Oldies. Maar hij ontdekte allengs dat hij het schrijven van eigen songs wel erg leuk vond. "Als zanger heb je direct contact met je publiek. Met zang begrijpen mensen wat je bedoelt en kun je ze raken met je nummers."

In Merleyn wordt Jordi geflankeerd door een vijftal muzikanten, die deels ook hebben meegewerkt aan de cd. Daarnaast maakt hij ruimte voor een akoestische sessie met Janneke. "Een zangeres uit België, waar ik vaak mee speel", zo introduceert hij haar. Het levert hem een lachsalvo op uit het publiek, dat voor een groot deel bestaat uit de generatie die de verhalen van de buurkinderen Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt nog vers in het geheugen heeft liggen. Ook een ander tijdsbeeld passeert de revue: "Toen ik begon op het conservatorium moest ik niets van de Beatles hebben. Maar ik had ongelijk." Om dat te bewijzen brengt hij een fraaie bewerking van ‘While My Guitar Gently Weeps’. Dit is de enige cover van de avond.

Op muzikaal gebied vindt Repkes zijn inspiratie bij Steven Wilson, Dire Straits, Porcupine Tree en Pink Floyd. Zowel in zijn door de band ondersteunde nummers als zijn akoestische of instrumentale nummers bewijst hij dat hij goed heeft geluisterd. Sterker nog, dat hij uit deze voorbeelden een eigen sound heeft gedestilleerd.

Zowel wat betreft uitstraling op het podium als op muzikaal gebied mag Jordi er wezen. Hij heeft vandaag zijn eerste stap gezet op het pad van de singer-songwriters en we mogen hopen dat er nog vele stappen volgen.