Gekkenwerk in een uitverkocht Merleyn

Waardige viering die eer doet aan album

Patrick Schimmel ,

Waar het afgelopen september nog te vroeg was om de plaat te releasen, is het in 2016 al vroeg raak. Het is tijd voor Gekkenwerk. Verwacht nog steeds geen hiphop over mooie vrouwen en dikke auto’s, maar in een vol en uitverkocht Merleyn beloofde het zeer zeker een interessant avondje te worden met de releaseparty van het album van Disci X Lerrie.

Gekkenwerk Releaseparty
Zaterdag 13 februari 2016, Merleyn Nijmegen
Met Disci x Lerrie, Rasa + DJ Odin en Mensen Zeggen Dingen

Na de gewonnen publieksprijs tijdens De Grote Prijs van Nederland in 2012 heeft de Nijmeegse psychologiestudent Simon Mamahit (alias Disci) niet stil gezeten. Na de handen ineen te hebben geslagen met producer Lerrie komt al gauw de aankondiging van Gekkenwerk. Een gouden zet. Het creatieve schrijven van Disci komt op de single-releases uitstekend tot zijn recht op het speelveld van Lerrie’s producties. Op het podium worden zij ondersteund door live bas- en gitaarspel en vaste kompaan Jeroentje is ook present.

Met een indrukwekkende monoloog opent Disci de show en dat zet de toon. Disci X Lerrie bewijst dat het een hiphop-act is die enkel in hun eigen hokje te plaatsen is. Tussen frivole spits met een jazzy backdrop, komen juist de indringende en stevigere tracks uitstekend tot hun recht. 'Goed Kind' is vroeg in de set een publiekslieveling. De interessante producties van Lerrie doen denken aan de juiste Nederhop inspiratiebronnen. Aan de lichaamstaal van de leden merk je dat zij hun producties erg serieus nemen en dat is terecht.

Het collectief is op zoek naar de juiste draai tijdens de show. Disci zoekt veelvuldig contact met het publiek en bewijst een uitstekende instigator te zijn, maar het mag niet baten. Zo haalt 'Zie Me' het bij lange na niet bij de plaat en voelen ze als vulling in de setlist. Het zeer sfeervolle instrumentale intermezzo 'Winterdip' zorgt er zelfs voor dat mensen besluiten een nieuw drankje te gaan halen. Al met al lijkt het alsof Disci X Lerrie beter tot zijn recht komt als het echt menens is.

In het zelf aangekondigde energetische hoogtepunt van de show is Merleyn al snel te klein. Na de introductie van Nosa, komt de opvolging van 'Kinesthesie' door titeltrack 'Gekkenwerk' en dit leidt tot een explosie in het publiek. De vuisten worden geheven. Ondanks dat Disci de grip op zijn teksten verliest, werkt op dat moment zelfs het cliché van het zittende publiek.

Het breed toegestroomde publiek heeft de lokale hiphopscene in al zijn kleuren en vormen kunnen zien deze avond. Het hinken op twee gedachten, tussen opgewekt en resoluut, zorgt voor een wisselvallig effect op het publiek, dat uiteindelijk voldaan naar huis gaat.

De zaterdagavond in Merleyn is een waardige viering geworden die, ondanks de fluctuaties in beleving, eer doet aan Gekkenwerk. Bij vlagen slaat de muziek het publiek wakker en tegen het einde van het optreden laten zij hun ware potentie zien. Interessante producties met tekstuele inhoud zorgen ervoor dat Disci X Lerrie een publiekstrekker zal zijn in 2016. Wie zegt dat als je een verhaal te vertellen hebt, er geen feestje gevierd kan worden?