De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer de nieuwe 7 inch van Smal Water.

DE MUZIEK

Smal Water is een duo, bestaande uit Matthijs Smal (zang, gitaar, banjo, voetstampen) en Dennis Water (drums, klarinet, kazoo, fluit en bijzingen) afkomstig uit Arnhem en Amersfoort. Ze omschrijven hun muziek zelf als vuige dixie delta country blues. Opvallende bijkomstigheid; alle teksten zijn in het Nederlands. Deze 7” bevat 4 nummers, twee op elke kant, gestoken in een lekker simpel gehouden witte hoes. Werd er begin 2014 nog een 4-track mini-cd uitgebracht, nu verschijnt er alleen een vinyl single. Het eerste nummer ‘Niet Gaan’ heeft een lekker hoekige drive, terwijl ‘Jou’ veel meer klinkt als een soort dronken hypnose. Kant twee opent met het lekker druilige ‘7 Uur’, waarin het begin van de dag wordt bezongen. Het tempo gaat weer omhoog  afsluiter ‘Gaan’.

PLUS

De muziek van Smal Water is rauw en ongepolijst, wat goed past bij de directe teksten. Ondanks dat ze maar met z’n tweeën zijn, weten ze meer dan genoeg geluid voort te brengen om te klinken als een echte band.

MIN

Zoveel is er niet aan te merken op dit duo. Ze maken muziek die je eerder tegenkomt in (oude) Amerika, maar de laatste jaren is er een enorme opleving van rootsmuziek. Niet alleen in het buitenland (zoals Seasick Steve, Reverend Beat-Man en Ben Miller Band), maar ook gewoon in Nederland (Pignose Willy’s, Beans And Fatback en zelfs Automatic Sam). Smal Water onderscheidt zich dan weer door de Nederlandstalige teksten.

HET NUMMER

Hier kunnen we kort over zijn; hét nummer van deze 7” is zonder twijfel ‘Niet Gaan’. De tekst is simpel (“Ik wil niet gaan, ik blijf hier”), het staccato heeft precies het goede tempo en de kazoo (een klein blaasinstrument dat een klein membraantje in trilling brengt, resulterend in een scherpe, zoemende toon) is goed ingezet. Waarschijnlijk het nummer in elke set om het publiek volledig op z’n kop te zetten.

HET OORDEEL

Smal Water maakt vuige dixie delta country blues, muziek die je niet onberoerd laat. Je kunt er lekker op uit je dag gaan, maar ook als het tempo omlaag gaat, weten Smal en Water je muzikaal bij de les te houden. Jammer dat de met Nick Crouwell in Millingen aan de Rijn opgenomen 7” snel aflopen is, want de muziek van Smal Water smaakt naar meer.

Smal Water geeft op 10 maart een optreden in Tape in Arnhem