Dag des Oordeels: Disci X Lerrie - Gekkenwerk

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer het debuutalbum van Disci X Lerrie - Gekkenwerk.

DE MUZIEK

Eerder deze maand verscheen het officiële debuutalbum Gekkenwerk van het Nijmeegse hiphopduo Disci X Lerrie dat werd gepresenteerd in een uitverkocht Merleyn . Ze maken hiphop zonder alle gebruikelijke opsmuk, centraal staan de integere teksten en pakkende beats. Het album is te plaatsen onder de alternatieve studentenhiphop met uitstapjes naar jazz, bossanova en drum & bass.

De weg die Simon Mamahit (echte naam van Disci) heeft afgelegd was niet kort. Sinds 2009 actief in de lokale hiphopscene, in juni 2010 verscheen de eerste single van Discipline & Rather Real. Het hoogtepunt met zijn voormalige partner was het winnen van de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in 2012, daarna volgden beiden hun eigen weg. Disci vond in Lerrie (echte naam Lars Jansen) een nieuwe muzikale partner. Een jonge hond, die zijn mannetje staat als producer. Al vanaf september 2014 (‘Tijd Tikt’) zijn er met enige regelmaat singles gedropt door Disci X Lerrie. Gekkenwerk bundelt al deze tracks met nog niet eerder uitgebrachte nummers tot een volledig album, 11 tracks lang.

PLUS

Vanaf de eerste noten van ‘Metrum’ is het duidelijk dat we niet met een doorsnee hiphopplaat te maken hebben. Relaxte saxofoonklanken (Arjen Schipper, de voormalige saxofonist van The Cool Quest), waarna Disci met zelfbewuste rhymes rapt over zaken waar je collega rappers niet snel zult horen. ‘Harlow’, genoemd naar psycholoog Harry Harlow, is een heerlijke lome hiphoptrack, die het beste werk van Gang Starr in herinnering roept. Ook hier zet Disci zich duidelijk af tegen het cliché hiphopgedrag. Hun single ‘Achteraf Was Het Grappig’ is opgebouwd rond een onverwoestbare sample van Darondo’s soulclassic ‘Didn’t I’. Sterk zijn ‘Afterparty’ met z’n jazzy outro en ‘Mad Scientist’ met een gastrol van de Nijmeegse hiphop veteraan Nosa (Zo Moeilijk, Fakkelteitgroep). Sidekick mc Jeroentje draaft op in ‘Goed Kind’, dat eindigt met dikke drum & bass.

MIN

Na het sterke ‘Zie Me’ volgt het instrumentale ‘Winterdip’, dat ondanks de beperkte lengte toch echt zorgt voor het verslappen van de aandacht voor Gekkenwerk. Maar verder is er eigenlijk niks aan te merken op deze (hiphop)act met zo’n eigen geluid.

HET NUMMER

Misschien heeft ‘Kinesthesie’ niet een voor de hand liggende titel voor een meezinger, maar met het refrein “Je hoofd op je schouders, de lucht in je longen, je ogen vernauwen en de druk op je zolen” zorgt dit nummer al vroeg op het album voor een hoogtepunt. Net zoals tijdens de meeslepende liveshows krijgen Disci X Lerrie hier hulp van gitarist Sam van der Veen en backup mc Jeroentje. Het tweede hoogtepunt is het eind november uitgebrachte titelnummer ‘Gekkenwerk’, hier met gitarist Sam Cuppen.

HET OORDEEL

Disci X Lerrie hebben van Gekkenwerk een volwaardig hiphopalbum gemaakt, dat gehoord mag worden door hiphoppers tot ver buiten de provinciegrenzen. Door de jarenlange ervaring op de verschillende podia is het geluid mooi uitgekristalliseerd. Hiphop zonder clichés, met samples uit jazz, soul, drum & bass en zelfs bossanova. Hiphop die wat te vertellen heeft. In de stijl van Amerikaanse collega’s A Tribe Called Quest en Gang Starr.