Metal Battle 2017: We Make Metal Great Again

De Grote Boodschap, Egeria, Nefalem en Shunyata strijden om een ticket in de halve finale

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Vanaf 6 januari strijden tijdens provinciale voorronden 48 bands tegen elkaar in de Metal Battle 2017. Twaalf bands gaan door naar de halve finales. De finale is 22 april 2016 in Harderwijk. Zaterdag 21 januari vindt in Estrado Harderwijk de Gelderse voorronde van Metalbattle 2017 plaats. De Grote Boodschap, Egeria, Nefalem en Shunyata strijden om een ticket in de halve finales.

De Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) en de Utrechtse metalvereniging VIRUS daagden elkaar in 2001 uit om te bepalen waar nu eigenlijk de beste metalband vandaan kwam. Dit resulteerde in de eerste Metal Battle, waaraan toen slechts enkele bands meededen. De winnaar van deze eerste editie was de Zutphense band Slayne. Ondertussen heeft de EHBO het stokje overgedragen aan Noord Geldersch Metaal en Occultfest. De Metal Battle is inmiddels de grootste underground metalcontest van Nederland.

In de landelijke finale op 22 april in Harderwijk vallen er naast onder meer coaching door The Rockstation, een trofee van Boneyard en deelname aan de NL finale van de Wacken Battle, Pro Package by Into The limelight Records ook optredens te winnen op Angelfest, Baroeg Open Air, Geldersch Metal Treffen, Hemelvaart Metalfest, Occultfest, Skullfest en Sneker Metal Meeting, Stonehenge en Tattoofest.

De voorronde Gelderland is 21 januari 2017 in Estrado te Harderwijk. De winnaar gaat door naar Veldslag Oost op 18 maart 2017 in Estrado te Harderwijk.

Voorronde van Gelderland 21 januari
Shunyata is een wat aparte band in het rijtje. Ze maken uitsluitend instrumentale muziek. De muziek laat zich het best omschrijven als doom/stoner. Het ontbreken van de zang wordt opgevangen door gebruik te maken van voice-overs van lange-dode intellectuele grootheden, die de leegtes achtergelaten door de zang vullen.
https://shunyata.bandcamp.com/releases

Nefalem uit de buurt van Arnhem/Nijmegen schuurt qua muziek enigszins tegen Shunyata aan maar gaat er veel meer mee richting de oude grunge metal. Sporadisch zijn er ook wat funky invloeden te horen. De band put uit invloeden vanuit een breed scala aan bands en smeed dit samen tot een nieuwe moderne mix. De band zet hoog in met melodieuze afwisselende nummers.
https://nefalem.bandcamp.com/album/i-am-deaf

De Grote Boodschap is een thrash/sludge/grind/ band uit Arnhem. Snoeiharde korte nummers met beukende drums en Nederlandstalige zang. De muziek is niet hoogstaand, maar wel goed en retestrak uitgevoerd met humoristische teksten. Voor eenieder die houdt van strakke grind/thrash dit is je band!
https://www.youtube.com/watch?v=XozpQyadZTg&feature=youtu.be

Egeria vertegenwordigt de symfonische kant en roept bij vlagen herinneringen op aan de oude gothic metal rage van weleer. Klassieke hoge vrouwenvocalen worden afgewisseld met melodieuze gitaren en krachtige ritmes. Binnen het geluid is ook weer een centrale rol weggelegd voor de keyboards.
https://egeria-band.bandcamp.com/album/requiem-of-shadows-2