Kristal kijken met Michiel Braam (ArtEZ)

"Jazzband De Raad van Toezicht gaat hoge ogen gooien"

Imke Loeffen & Robin Oostrum ,

3voor12 Gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, hoe gaat 2016 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: wie of wat gaat het helemaal maken in 2017? In deze derde aflevering turen we in de kristallen bol met jazz-pianist Michiel Braam, afdelingshoofd Jazz & Pop op ArtEZ Arnhem.

Hoe zal je je 2016 herinneren?
"2016 was een druk jaar, zowel persoonlijk als op ArtEZ. Rond de zomer kwamen drie albums van mij uit. Een met mijn elektrische trio eBraam, een dansplaat met mijn Antilliaanse trio Nos Otrobanda en een soloplaat, opgenomen en uitgebracht in Budapest. Op ArtEZ zag ik als hoofd Jazz & Pop veel mooie initiatieven van studenten, zoals de voorstelling Make it Work van Tonio Geugelin en Paula Niehoff met muziek, dans, tap en beeldende kunst. Ook startten we ArtEZ Big Collective: een nieuwe grote band met strijkers, blazers en een stevige ritmesectie."

Wat was de beste show die je dit jaar in Gelderland hebt gezien?
"Banda Magda in Luxor Live. De New Yorkse band was een aantal dagen in huis voor workshops voor onze studenten. Niet alleen wist de band de studenten tot grote hoogtes te brengen met een niet-aflatend enthousiasme en met veel kennis van de muziekwereld, ook deden ze halverwege de week zelf een concert vol opzwepende muziek die schatplichtig is aan muziek uit allerlei werelddelen."

Wat was je favoriete Gelderse nummer van 2016?
"Het jonge The Chronometer's Orchestra heeft veel mooie composities, 'Warming Up' heeft een zeer goede vibe. Het orkest draait om composities van Zacharias Falkenberg, een componist die dit jaar en passant de eerste Rogier van Otterloo Award kreeg toegekend."

Welke Gelderse artiest gaat het volgens jou helemaal maken in 2017?
"Ik was 3 december bij de opnamen van De Raad Van Toezicht in de Wisseloord Studios. De composities, arrangementen, improvisaties en het samenspel in deze twaalfkoppige band zijn van zeer hoog niveau en het kan niet missen dat het album hoge ogen gaat gooien."

Wat kunnen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?
"19 januari zendt de NPO een documentaire over mij uit in de serie Jazzhelden. Als je de 50 gepasseerd bent, krijg je vanzelf dat soort dingen. We gaan maar gewoon door. Verder is het sprookje dat tot leven komt op het album van eBraam in balletvorm uitgevoerd in Zuid-Afrika, maar de muziek is geschreven voor een New Yorks balletgezelschap. Die uitvoering was uitgesteld, maar ik zou het leuk vinden als die er in 2017 alsnog komt.

Op ArtEZ krijgt de samenwerking tussen de faculteiten nog meer handen en voeten. Ik vind dat een verrukkelijke ontwikkeling en ook echt relevant; kunstenaars vanuit verschillende disciplines zoeken elkaar steeds frequenter en urgenter op. Het is mooi dat we in Arnhem alle disciplines onder een dak hebben, waar studenten volop mee kunnen experimenteren."

Benieuwd naar de toekomstblik van onder andere Hendrik-Jan Derksen (Nijmegenaar van het Jaar), Jelte Heringa (Grasnapolsky) en Marina Tadic (Eerie Wanda)? Houd 3voor12 Gelderland in de gaten voor meer interviews in de eindejaarsrubriek Kristal Kijken.