Kristal kijken met Elianne Weijers (Zwarte Cross)

"Festivals stappen steeds meer af van de standaard gitaarbandjes"

Tekst: Imke Loeffen & Robin Oostrum ,

3voor12 Gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, hoe gaat 2016 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: wie of wat gaat het helemaal maken in 2017? Vandaag turen we in de kristallen bol met Elianne Weijers. Zij is muzieksamensteller van Zwarte Cross en Mañana Mañana en manager van de Gelderse band Donnerwetter.

Hoe zal je je 2016 herinneren?
"Als een jaar waarin festivals steeds meer probeerden af te stappen van de standaard gitaarbandjes. Hiphop is upcoming, wat je in Nederland vooral terugzag in de line-up van Lowlands met o.a. De Likt, Broederliefde en Anderson .Paak. Op de radio hoor je daarentegen vooral singer-songwriters en elektronische muziek. Dat maakt het programmeren van de Zwarte Cross wel een uitdaging: we boeken geen singer-songwriters en zijn ook geen elektronisch festival (de Dansvloer daargelaten). De aanwas van nieuwe Pearl Jams, Red Hot Chili Peppers en Green Days blijft uit. Zij staan nog steeds met elke nieuwe single op Pinkpop, dat zegt wel iets over het gemis van dit soort acts in het huidige muziekbeeld. Je ziet dan ook dat de gemiddelde leeftijd van de festivalbezoeker de laatste jaren omhoog gaat. Waar ik als 17-jarige met mijn leeftijdsgenoten vaak in de meerderheid was, sta ik nu tussen dezelfde inmiddels 26-plussers op de festivals."

Wat was jouw favoriete Gelderse album of nummer van 2016?
"Misschien een veelgenoemd album, maar hij is gewoon heel goed: O van De Staat. Ik vind het erg knap hoe de band steeds weer weet te vernieuwen. De liedjes zijn nog steeds typisch De Staat, maar ze zijn in stijl anders dan vrijwel alles wat de band hiervoor maakte. Afgelopen zomer heb ik ze een aantal keer gezien en ook live spat de energie er vanaf. Maar ook aan het begin van het jaar op Eurosonic was ik al overweldigd door de show: vooral die eerste (voor mijn gevoel) spontane circle pit op 'Witch Doctor' blijft me bij."

Wat was de beste show die je dit jaar in Gelderland hebt gezien?
"Poeh, ik vond de show van Death Alley in de Willemeen erg tof. Er was zo'n dertig man publiek (Arnhem kom eens van de bank af!), maar dat mocht de pret niet drukken. Deze jongens zetten live een te gekke show neer, waarbij ik altijd zeer onder de indruk ben van de uitgesponnen solo's en de no-nonsense rock-'n-roll-houding die ze uitstralen. Glimlach op het gezicht, voet op de monitor, vuist in de lucht en samen met het publiek een feestje maken. Bands als deze worden zeldzaam. Zeker na stoppen van Peter Pan Speedrock en John Coffey is het tijd voor vers bloed! 

Op Down the Rabbit Hole was ik trouwens erg onder de indruk van Glen Hansard. Hij had het publiek op zijn hand en wist met zijn ingetogen nummers de tent doodstil te krijgen. Overige live-verassingen uit 2016: Daniel Norgen en Warhaus op Reeperbahnfestival, Jack Garrett en Rag 'n' Bone Man op Lowlands en Black Honey op Dauwpop."

Welke Gelderse artiest gaat het volgens jou helemaal maken in 2017?
"Electric Company is wel een band waar we dit jaar nog veel van gaan horen denk ik. De zanger, Arnhemmer Zac Chapman, is een geweldige entertainer. Een rauwe opname die ik een half jaar terug te horen kreeg, vond ik veelbelovend. De band stond afgelopen zomer op Mañana Mañana en gaf daar een erg toffe show weg, vol catchy liedjes die me doen denken aan de oude britpopklassiekers. Onlangs speelden ze in het voorprogramma van DMA’s, aankomende tijd gaan ze nog met Max Meser op pad. Erg tof, want Zac zit volgens mij nog midden in zijn studie aan de Herman Brood Academie!"

Wat kunnen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?
"Ik doe het management van Donnerwetter, waarmee we toffe plannen hebben. Tussen kerst en oudjaar gaan we een mini-docu uitbrengen en in 2017 starten we meteen goed met een aantal optredens op Eurosonic Noorderslag. Verder liggen er plannen voor een nieuw ep'tje en een single en is het in maart natuurlijk weer Donnerwetter Day in Luxor. 2017 moet het jaar worden waarin je veel van deze band gaat horen!

Met de Zwarte Cross zijn we al bijna uitverkocht terwijl er nog geen enkele naam naar buiten is gebracht; dat legt wel weer een gezonde dosis spanning op mijn schouders. De verwachtingen zijn hoog en we gaan ons best doen om het programma van afgelopen jaar weer te overtreffen."

Benieuwd naar de toekomstblik van onder andere Hendrik-Jan Derksen (Nijmegenaar van het Jaar), Jelte Heringa (Grasnapolsky) en Michiel Braam (ArtEZ conservatorium)? Houd 3voor12 Gelderland in de gaten voor meer interviews in de eindejaarsrubriek Kristal Kijken.