Eerste editie Festival Jazz International Nijmegen

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Woensdag 26 oktober tot en met zondag 30 oktober is de eerste editie van het gloednieuwe Festival Jazz International Nijmegen op verschillende plekken in Nijmegen. In een samenwerking met het Festival Jazz International Rotterdam en verschillende Nijmeegse partners is er een nieuwe vierdaags jazzfestival ontstaan. Met jong talent uit beide steden én grote internationale jazzartiesten. Ook wordt er een randprogramma georganiseerd, met onder andere masterclasses.

Grote jazznamen

Het is de organisatie gelukt om topmusici uit de internationale jazzscene naar Nijmegen te halen. Een opvallende naam is de nieuwe band Aziza met contrabassist en Grammy-winnaar Dave Holland samen met de jazzgrootheden saxofonist Chris Potter, gitarist Lionel Loueke en drummer Eric Harland in LUX. Daarnaast komt de visionaire componist Omer Avital die met zijn kwintet grenzen van de jazz opzoekt naar de Lindenberg, en toptrompettist en componist Takuya Kuroda (José James’ Band) naar Doornroosje.

Musici van de toekomst

Naast de grote namen komt jong talent uit Rotterdam naar Nijmegen en vice versa. Het talentontwikkelingsprogramma The Pack Project van Jazz International Rotterdam wordt dit jaar voor het eerst ook in Nijmegen gepresenteerd. Gitarist Jorrit Westerhof (3times7) stelde een band samen met frisse composities en klanken.

Maar er is meer talent te zien dat buiten de gebaande paden treedt. Neem bijvoorbeeld de saxofonist Ben van Gelder met zijn New Yorkse Quintet, drummer Makaya McCraven en zijn op hip-hop en funk geïnspireerde grooves, en de Raad van Toezicht die met 12 man een eigentijdse melange van jazz, funk, rock en latin creëren.

Bijzondere samenwerking

Onder het motto ‘Interlocking Cities’ verkent het festival op muzikaal gebied zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen beide riviersteden. Door deze bijzondere samenwerking tussen de twee steden biedt het BNG fonds financiële ondersteuning. Festival Jazz International Nijmegen is ontstaan uit een samenwerking tussen JIN (Jazz & Impro Nijmegen), Lindenberg, LUX, Doornroosje, ArtEZ, I Compani en Festival Jazz International Rotterdam. Music Meeting treedt op als co-promotor. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Nijmegen.

Kaartverkoop

Passe-partouts en dagkaarten voor Festival Jazz International Nijmegen zijn vanaf online verkrijgbaar via LUX, Lindenberg, Doornroosje en JIN. Tickets zijn ook te koop bij het bespreekbureau in de Stadsschouwburg en in de platenwinkels van De Waaghals en Kroese in Nijmegen en Arnhem. Op de avond zelf zijn tickets aan de deur van de locatie te koop (alleen te betalen met PIN). Tot en met 15 september is een early-bird passe-partout verkrijgbaar voor € 65,00 (regulier: € 77,50).